Salinger cere justiţiei să împiedice publicarea cărţii numite ''60Years Later: Coming Through the Rye'' ("De veghe în lanul de secară, după 60 de ani"), scrisă de americanul de origine suedeză John David California.
"Continuarea romanului nu este o parodie şi nici nu comentează sau critică originalul. Este pur şi simplu o înşelăciune", se menţionează în plângerea intentată la U.S. District Court din Manhattan.
Salinger deţine drepturile de autor asupra romanului "De veghe în lanul de secară" publicat în 1951, roman considerat una dintre cele mai mari opere ale literaturii americane.
John David California, american de origine suedeză, provoacă cititorii la un exerciţiu de lectură mai puţin obişnuit, imaginându-şi, sub titlul "60 Years Later Coming Through The Rye" ("De veghe în lanul de secară, după 60 de ani"), unde şi ce au au ajuns personajele lui Salinger.
Tânărul scriitor de 32 de ani, fan al lui Salinger, şi-l închipuie pe Holden Caulfield, adolescentul exaltat din romanul "De veghe în lanul de secară", ajuns pensionar într-un azil de bătrâni. Romanul lui începe de acolo de unde Salinger a pus punctul final, într-o casă ce seamănă cu un spital psihiatric: "Deschid ochii şi, aşa, mă trezesc. Bănuiesc că e foarte devreme, dar trebuie să fie încă mijocul nopţii. Este atât de întuneric, încât cu greu îmi pot vedea mâinile în faţa feţei".
Se spune că David California ar fi găsit romanul lui Salinger într-o cabană din Cambodgia şi, astfel, s-a născut ideea de a continua povestea care a devenit manifestul adolescenţilor americani. Însuşi Salinger devine personaj în continuarea propriei plăsmuiri, intervenind în pielea unui autor nedumerit, care nu ştie ce să facă din eroul lui.
Acesta nu este primul şi singurul experiment literar legat de romanul "De veghe în lanul de secară", care a cunoscut şi o inedită versiune "feminină", romanul "Prep", de Curtis Sittenfeld, editat şi în limba română, la Polirom. "Prep" este romanul de debut al tinerei scriitoare Curtis Sittenfeld, născută în aceeaşi zi cu Salinger, şi a constituit senzaţia anului 2005 în Statele Unite ale Americii.
Cu toate că, din 1970, lui Salinger nu i-a mai apărut, practic, nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate şi au vânzări de până la 250.000 de exemplare pe an. Convingerea că autorul scrie, deşi nu publică, a fost insuflată de fosta sa iubită, care povesteşte că 15 manuscrise sunt încuiate în seiful scriitorului, care scrie fervent. Din 1953, J. D. Salinger locuieşte retras, la Cornish, New Hampshire.
Continuarea romanului lui Salinger, dedicată "celui mai rău mincinos patologic pe care l-aţi văzut vreodată", după cum spune autorul, este prevăzută să apară pe 25 iunie, în Marea Britanie.