"Această decizie a fost luată cu câteva zile înainte de începerea exerciţiului, care are loc periodic şi permite un antrenament pentru cooperarea aeriană internaţională", adaugă comunicatul armatei israeliene, fără a oferi detalii suplimentare.
Postul de radio militar israelian susţine însă că anularea exerciţiului, la care urmau să participe, de asemenea, avioane americane şi ale ţărilor membre NATO, confirmă degradarea relaţiilor dintre Israel şi Turcia după operaţiunea desfăşurată de armata israeliană în Fâşia Gaza la începutul anului. Operaţiunea, care a durat 22 de zile, s-a soldat cu peste 1.400 de morţi în rândul palestinienilor, potrivit surselor medicale palestiniene.
La rândul său, postul public de radio israelian precizează că manevrele urmau să includă exerciţii de atac în spaţiul aerian turc, în apropiere de frontierele cu Siria, Irak şi Iran, precum şi simulări privind un atac al sistemului terestru de apărare aeriană şi de alimentare în zbor.
Turcia, ţară majoritar musulmană cu un regim laic, este principalul aliat al Israelului în regiune, dar are legături strânse cu liderii palestinieni, a căror cauză se bucură de mare simpatie în ţară. În 1996, Israelul şi Turcia au semnat un prim acord militar prevăzând antrenamentul aviaţiei din cele două ţări în spaţiile aeriene ale ambelor părţi. Acest acord a fost criticat vehement de majoritatea ţărilor arabe şi de Iran.