"Informaţiile potrivit cărora Iranul foloseşte aceste tehnologii pentru a descoperi opozanţii pe internet sunt foarte îngrijorătoare", a subliniat Ed Black, preşedintele Computer and Communications Industry Association (CCIA), un grup de presiune din care fac parte mai multe companii precum Microsoft, Google şi Fujitsu.
"Internetul poate fi un instrument care permite îmbunătăţirea comunicării politice şi participării la un proces democratic" sau "poate fi un mijloc prin care un guvern controlează accesul la informaţie, spionează cetăţenii şi descoperă adversarii politici", a subliniat Black într-un comunicat.
"Iranul este un motiv în plus pentru care utilizarea anumitor tehnologii, precum deep packet inspection (DPI, analiza riguroasă a pachetelor de date - n.red.), trebuie limitată", a explicat Black.
DPI le permite operatorilor de reţea să primească datele pe internet şi să le analizeze pentru a identifica unele cuvinte-cheie şi pentru a le şterge imediat, totul în numai câteva secunde, a precizat CCIA în comunicat.
"Când operatorii de reţele - un guvern sau un operator privat - folosesc DPI, respectarea vieţii private a utilizatorilor de internet este compromisă. (...) În mâinile greşite, încălcarea vieţii private devine rapid încălcarea drepturilor omului", a subliniat Black.
Potrivit ediţiei de luni a cotidianului american Wall Street Journal, autorităţile iraniene par să utilizeze aceste tehnologii care le-au fost furnizate, cel puţin parţial, de Nokia Siemens Networks.
Un purtător de cuvânt al Nokia Siemens Networks, Ben Roome, a explicat pentru cotidian că odată cu vânzarea reţelelor, este vândută şi "capacitatea de a intercepta informaţiile care circulă" pe acestea.