"Noul proiect de lege reduce numărul de instituţii implicate în autorizarea farmaciilor. În proiectul propus de Ministerul Sănătăţii se creează posibilitatea ca Agenţia Naţională a Medicamentului să fie instituţia care să realizeze inspecţia farmaceutică iar Colegiul Medicilor să nu facă parte decât consultativ din inspecţie", a declarat Bazac.
Ministrul a mai precizat că astfel se organizează activitatea de inspecţie farmaceutică respectându-se regulile de bună practică farmaceutică aplicabile în toate ţările europene. Prin acest proiect se introduce pentru prima dată perceperea de taxe pentru autorizarea unităţilor farmaceutice, şi se elimină prevederile referitoare la aprobarea tacită a drogheriilor.
"Practic, vrem să eliminăm dublul standard. Este o prevedere necesară pentru a preîntâmpina funcţionarea unor unităţi farmaceutice în alte condiţii decât cele impuse de Uniunea Europeană", a spus Ion Bazac.
"Cred că este un proiect de lege care vine să rezolve un blocaj apărut la nivelul autorizării farmaciilor în ultima perioadă şi invită eliminarea unor sancţiuni din partea UE", a subliniat ministrul Sănătăţii.
În mediul rural vor putea fi înfiinţate farmacii fără respectarea criteriului demografic care impune deschiderea unei farmacii le minimum 4.000 de locuitori, acest criteriu urmând să rămână valabil pentru mediul urban, potrivit ministrului Sănătăţii.
"În primul rând, pentru stimularea deschiderii de farmacii în mediul rural şi asigurarea de servicii farmaceutice în zonele defavorizate, proiectul de act normativ propune eliminarea criteriului demografic pentru mediul rural. Este o cerinţă a UE. Practic, era un criteriu discriminatoriu care nu favoriza deschiderea de farmacii în zonele rurale. Rămâne valabil acest criteriu demografic - deschiderea unei farmacii la minimum 4.000 de locuitori în mediul urban", a precizat miercuri ministrul Bazac.