"Până la urmă ce s-ar fi întâmplat dacă PSD nu ieşea de la guvernare? Candida preşedintele Senatului cu echipa sa de zece miniştri împotriva preşedintelui României cu echipa lui de zece miniştri. Care era problema? De ce să trebuiască să ieşi de la guvernare neapărat, în realitate? Puteai să candidezi şi de acolo. De ce poate să candideze Băsescu având pasivul şi activul guvernării şi noi nu putem să candidăm având şi activul şi pasivul guvernării? Noi vrem să fim neapărat opoziţie. Poate asta e soluţia, poate... nu ştiu", a comentat Ioan Rus.
Întrebat dacă PSD ar fi putut să evite ieşirea de la guvernare, Rus a răspuns: "Fără îndoială". "Din 6 decembrie tot la negocieri ajung, adică ceea ce au abandonat de atunci şi până acum trebuie să reînceapă la începutul lunii decembrie. Noi ne-am supărat ca... ăla pe sat ca să o luăm de la capăt peste trei luni", a mai spus Rus.
Vasile Dâncu, un alt fost ministru în guvernarea 2001-2004, a fost de părere că ieşirea de la guvernare a PSD a dus la clarificarea situaţiei partidului său: "Sunt oarecum în opoziţie şi de acolo pot articula un discurs critic pur, cu condiţia să aibă alternativă - să vină cu un proiect de societate alternativ".
"Dacă nu vor face acest lucru, atunci într-adevăr au pierdut că au plecat de la guvernare, mai ales că au pierdut şi resurse. Ştim cum este în România, este destul de greu să faci campanie fără resurse. Vom vedea viitorul şi capacitatea de comunicare a partidului pe viitor, dacă au un proiect de societate foarte serios, ar putea să câştige de pe urma acestei mişcări", a mai spus fostul responsabil cu imaginea şi comunicarea al PSD.
Pe de altă parte, Dâncu a comentat şi anunţul candidaturii lui Traian Băsescu pentru un nou mandat prezidenţial. Dâncu este de părere că şeful statului a ales momentul anunţului imediat după lansarea lui Geoană, "pentru a tăia maioneza unui discurs negativ al lui Geoană, care nu s-a bazat pe un proiect personal, ci pe critica adversarului". De asemenea, Dâncu spune că este important că Băsescu şi-a lansat candidatura când PSD a ieşit de la guvernare. "Îl plasează în mijlocul poporului, e important să se asocieze alături de Guvern, că ţara este guvernată, că preşedintele e prezent. E un gest care-i va permite ca de acum încolo să vină cu un program. Îl vom vedea pe preşedinte la timonă", a mai spus Dâncu. El a mai spus că, de aici înainte, criticându-l pe Traian Băsescu celelalte partide critică un candidat, nu se mai adaugă critica lui Traian Băsescu la critica guvernării, a regimului Băsescu. "De acum încolo, PSD, PNL vor critica un candidat la preşedinţie şi intră totul în jocul politic, cred că este o mişcare bună făcută de Traian Băsescu în plasarea candidaturii în acest moment", a conchis unul dintre liderii aşa-numitului grup de la Cluj al PSD.