Discuţiile de joi din Parlamentul European au condus la un acord în privinţa condiţiilor în care se poate tăia conexiunea la Internet utilizatorilor acuzaţi de descărcări ilegale de conţinut. Privarea de acest drept, fundamental în ochii majorităţii reprezentanţilor societăţii civile, se va putea face doar în urma unei proceduri corecte şi imparţiale, incluzând dreptul de a fi ascultat şi dreptul la o cale de atac eficace şi în timp util a celui acuzat, arată euractiv.ro. Textul nu mentionează, totuşi, explicit obligativitatea unei decizii judecătoreşti.
Deconectarea de la Internet, după trei avertismente adresate utilizatorilor care descarcă ilegal conţinut online, este deja implementată în Franţa, iar Marea Britanie este la fel de aproape de o astfel de lege.
"Lupta pentru Amendamentul 138 din Pachetul Telecom (n.r. cel care a fost modificat în urma discuţiilor de joi de la Bruxellers) a înregistrat o victorie parţialǎ, prin modificarea textului propus", sunt de părere reprezentanţii Partidului Piraţilor în România. Potrivit lui Christian Engström, europarlamentar din partea Partidului Piraţilor, citat de partidulpiratilor.ro, mai sunt, totuşi, multe de fǎcut. “Într-o societate deschisǎ şi liberǎ, nimeni nu ar trebui sǎ fie deconectat de la Internet”.
Tot joi, în România, a avut loc o rundă de discuţii purtate pe marginea reglementării Internetului purtate de reprezentanţii Guvernului, ai industriei muzicale, ai companiilor media şi de telecomunicaţii, precum şi de reprezentanţi ai utilizatorilor, relatează NewsIn. Printre prevederile acordului elaborat se numără simplificarea "modului de acordare a licenţelor în mediul digital, inclusiv prin analizarea organizării unui ghişeu virtual unic“, "digitizarea repertoriului naţional şi promovarea şi integrarea sa în repertoriul internaţional pentru a putea fi utilizat şi de consumatori din alte ţări“, asigurarea "transparenţei metodelor de licenţiere“ şi reglementarea folosirii operelor "orfane“, al cărui autor a murit şi nu există moştenitori sau care nu au autor identificat.
"Documentul este o ciornă, unul de lucru. Am stabilit să avem un cadru de comunicare mai bună, inclusiv un blog. Ce se întâmplă acum nu este în regulă, avem o mare parte dintre utilizări care nu sunt clare din punct de vedere juridic şi oricare dintre utilizatorii actuali de Internet pot face obiectul unui dosar penal, ceea ce nu este în regulă. Vrem să creăm un echilibru între interesele tuturor şi să avem un mediu care să promoveze interesele tuturor", declară pentru REALITATEA.NET Laurenţiu Oprea, preşedinte ORDA.
Deconectarea de la net, varianta vehiculată la nivel european, este o soluţie discutabilă, în opinia lui Oprea, "puţin disproporţionată faţă de faptă": "Nici sancţiunile penale şi nici tăierea accesului la Internet nu sunt cele mai bune soluţii. Un avertisment este cea mai corectă abordare în acest moment". Toată lumea trebuie să profite de pe urma Internetului, apreciază şeful ORDA: "Utilizatorii îşi doresc acces cât mai facil la opere, noi susţinem ca acest lucru să se facă legal, în condiţii rezonabile din punct de vedere financiar, chiar gratuit. În egală măsură avem o industrie care activează în această zonă, care poate oferi locuri de muncă şi venituri la bugetul de stat".
Drintre obiecţiile aduse "acordului" de către reprezentanţii utilizatorilor cele mai grave au fost lipsa definirii conceptelor şi limitarea dreptului constituţional de liber acces la cultură şi cunoaştere. Astfel, utilizatorii de internet sunt numiţi „consumatori“, iar accesul este redus la „acces rezonabil al consumatorilor la cultură şi cunoaştere“. Bloggerul Vali Petcu (Zoso), prezent joi la discuţii, spune pe blogul său că nu s-a ajuns "nici măcar la o urmă de concluzie". "Problema e delicată. Mi-am descărcat zeci de DVD-uri cu Robert de Niro de pe net şi când Amazon.com a început să livreze în România, mi le-am cumpărat. Am piratat albumele Led Zeppelin pentru că nu se găseau în România. Când am întrebat la magazinul Muzica, s-au uitat la mine ca la felul 22. Cred că ne învârtim în cerc. Toţi spunem că muzica românească e proastă şi nu îşi merită pretul DC-ului, dar descărcăm bucuroşi albumele de pe net", declară Petcu pentru REALITATEA.NET.