Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, DIICOT arată că, în prezent (joi, 16 iulie - n. red.), "coordonează, în nordul ţării, una dintre cele mai complexe şi de amploare acţiuni de dezmembrare a unei grupări infracţionale, specializată în sustrageri de utilaje de construcţii din străinătate, cercetările fiind efectuate în cauză sub aspectul infracţiunilor de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi constituire a unui grup de criminalitate organizată".
La acţiune participă importante efective de ofiţeri din cadrul Poliţiei de Frontieră, ofiţeri din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, poliţişti din cadrul B.C.C.O. Marmamureş, Cluj, Sălaj, Bistriţa Năsăud, jandarmi şi ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă.
“Pentru completarea probelor administrate în prezenta cauză penală, s-au efectuat joi, simultan, 50 de percheziţii în localitatea Borşa, judeţul Maramureş, şi alte 11 percheziţii la adrese din judeţele Arad, Timiş, Cluj şi Constanţa”, se mai arată în comunicatul DIICOT.
Investigaţiile şi activităţile de destructurare a reţelei au fost declanşate de procurorii DIICOT încă din luna martie 2009, când autorităţile judiciare din Belgia şi Franţa au sesizat autorităţile române în legătură cu existenţa unei grupări infractionale din România care sustrăgea repetat, de pe teritoriul acestor state, utilaje de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere) folosite în construcţiile de drumuri şi imobile.
Potrivit celor stabilite de anchetatori, după ce erau furate, utilajele erau transportate pe timp de noapte cu destinaţia România, fiind folosite trailere speciale, şi aduse în special în judeţul Maramures, dar şi în judeţele Timiş, Arad, Cluj şi Constanţa pentru a fi comercializate sau date în folosinţă contra unor sume de bani.