"Accidentul de la Boju s-a produs ca urmare a ruperii cârligului de tracţiune între vagonul 16 şi 17. Potrivit raportului tehnic al Autorităţii Feroviare Române, ruperea acestui cârlig s-a produs in cauza unor vicii ascunse care nu puteau fi depistate la o revizie tehnică. Din cauza acestor vicii, personalul de exploatare nu se poate face vinovat de producerea accidentului", a declarat Emilian Roşca, directorul ITM Cluj.
Potrivit acestuia, firma Uniferstrans - operatorul feroviar căruia îi aparţinea transportul petrolier - respectă toate normele de sănătate şi securitate în muncă.
Pagubele produse în urma accidentului din 21 septembrie sunt de 965.391 de lei, adică aproximativ 66.000 de euro. Directorul CFR Infrastuctură Cluj, Gherghe Şurubaru, a declarat că urmează să se întocmească devize de cheluieli privind reparaţia liniilor de cale ferată şi a stâlpilor rupţi în urma accidentului.
"Noi, ca CFR Infrastuctură, vom face nişte devize în care să rezulte cheltuielile pe care le-am efectuat cu reparaţiile, iar acestea vor fi aduse la cunoştinţă la nivelul companiei, care le va aduce la cunoştinţa operatorului privat, care le va accepta sau nu", a afirmat Şurubaru, adăugând că aceste devize de cheltuieli vor fi finalizate la sfârşitul acestei săptămâni.
Unifertrans nu a fost amendată nici de Garda de Mediu Cluj, care în urma accidentului a constatat că au fost poluată cu motorină o suprafaţă de 500 de mp de teren.
Reamintim că în cursul după-amiezii de 21 septembrie, şapte vagoane ale unui transport de motorină al firmei Unifertrans au deraiat şi au căzut în râpa de lângă şinele de cale ferată de pe raza localităţii clujene Boju. Totodată, alte două vagoane au sărit de pe şine, au rupt câţiva stâlpi ai CFR din zonă şi unul a căzut peste un alt fir de cale ferată, astfel că timp de 48 de ore circulaţia feroviară între municipiile Cluj-Napoca şi Câmpia Turzii a fost imposibilă.
Autoritatea Feroviară Română a finalizat, luna trecută, ancheta privind cauzele accidentului feroviar din 21 septembrie din localitatea clujeană Boju, stabilind că un cârlig de la primul vagon care a deraiat era defect, astfel că vina aparţine transportatorului produselor petroliere, firma Unifertrans.
"Comisia a stabilit drept cauză principală a accidentului feroviar produs la Boju ruperea cârligului de tracţiune a celui de-al 17-lea vagon din compunerea trenului, acest vagon fiind şi primul dintre cele nouă deraiate. Vinovăţia revine agentului economic care introdus în circulaţie vagonul cu defecţiunea respectivă. Rupera cârligului s-a produs ca urmare a unor vicii ascunse existente la acest cârlig. Vina aparţine Unifertrans", a spus Gelu Dae, inspector şef al Autorităţii Feroviare Române.