Indicele Dow Jones a depăşit 10.000 de puncte pentru prima dată din octormbrie anul trecut de la declanşarea crizei fianciare mondiale. În loc să deschidă şampania şi să sărbătorească aşa cum făceau în trecut, investitorii au răsuflat uşuraţi de data aceasta. Ce a fost mai rău a trecut, spun analiştii.
Bursa, indicatorul care prevesteşte ieşirea din criză, a crescut cu 1,5% după ce mai multe companii americane au raportat rezultate financiare peste aşteptările analiştilor de pe Wall Street. JP Morgan Chase, cea de-a doua bancă din America şi producătorul de cipuri Intel au fost marii câştigători la bursa din New York, urmaţi de lanţurile de magazine. Fondurile speculative şi investitorii instituţionali, precum fondurile de pensii, au alimentat creşterea bursei.
Indicele Dow Jones, format din 30 de companii americane, a crescut peste 50% din martie anul acesta. Unii însă cred că acţiunile s-au apreciat prea repede şi avertizează că multe din companii au publicat rezultate pozitive pentru că au redus costurile şi au dat afară oameni şi nu pentru că văd vreo amelioare a economiei. Alţii sunt de părere că 10.000 de puncte nu este un număr oarecare, ci are un efect psihologic de încurajare a investitorilor, la fel cum frica i-a determinat pe investitori să-şi retragă anul trecut banii de pe piaţa bursieră.