Raportul Comisiei parlamentare de anchetă va trece mai întâi pe la comisia juridică, unde va fi întocmit un raport, însoţit de o recomandare pentru plen. Teoretic, comisia juridică poate infirma concluziile comisiei de anchetă.
Indiferent de punctul de vedere emis de Comisia juridică, decizia finală o va lua plenul cu majoritatea celor prezenţi. Dacă plenul va aproba începerea urmăririi penale, hotărârea va fi trimisă ministrului Justiţiei, care va cere procurorului general să dea curs solicitării Parlamentului.
Începerea urmăririi penale ar putea atrage suspendarea din funcţia de ministru. Ajunsă pe mâna procurorilor, Ridzi mai are teoretic o şansă: aceea de a fi scoasă de sub urmărire penală.
Ministrul Monica Iacob Ridzi a fost găsită vinovată de abuz în serviciu şi delapidare de către comisia parlamentară de anchetă. Deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat joi că membrii Comisiei de anchetă au ajuns la concluzia că au existat o serie de încălcări ale legii care angreneză responsabilitatea ministrului Monica Iacob Ridzi. În aceste condiţii, Comisia parlamentară de anchetă a propus sesizarea Curţii de Conturi, a Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi a ANAF, pentru efectuarea de anchete la Ministerul Tineretului şi la firmele care au organizat evenimente pentru sărbătorirea "Zilei Tineretului".