Axa Pământului oscilează constant. Schimbările din atmosferă şi din circulaţia curenţilor oceanici modifică locaţia polilor în fiecare sezon. Până acum, oamenii de ştiinţă au crezut că doar dispariţia gheţarilor de la ultima glaciaţiune a avut un efect de durată, trăgând polul Nord către Canada.
O echipă de cercetători a descoperit că ridicarea nivelului mării, cauzată de încălzirea globală, ar putea avea un rol important în mişcarea polilor, conform unui studiu nou care va fi publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.
Pe măsură ce creşte temperatura, apa se dilată, ridicând nivelul oceanelor şi mărilor. Cele mai conservatoare estimări spun că nivelul a crescut cu circa trei milimetri în ultimul secol. "Pe măsură ce încălzirea oceanului ajunge la adâncimi mai mari, împinge apa de la suprafaţă", a declarat Felix Landerer, de la Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, California. "O parte din masă este preluată de platformele continentale".
"Acest supliment de apă este suficient de greu pentru a influenţa axa de rotaţie a pământului, mişcând polul nord magnetic mai aproape de Alaska", a mai afirmat Landerer.