Cercetătorii institutului, specializaţi în gestionarea durabilă a apelor şi teritoriului, care au studiat populaţiile de peşti din râurile europene, precum şi din Marea Nordului şi Marea Baltică, au evidenţiat că diferite specii de peşti au pierdut în medie 50% din greutate în decursul ultimilor 20-30 de ani, iar masa totală a peştilor prezenţi în apele europene s-a micşorat cu 60%.
Cercetătorii ştiau deja că apele mai calde sunt în general locuite de speciile mai mici de peşti şi că încălzirea apelor a avut efect negativ asupra fluxurilor migratoare şi asupra sistemului tradiţional de reproducere a peştilor. Însă impactul diminuării peştilor este "enorm", consideră autorul principal al studiului, Martin Daufresne. Peştii mici depun mai puţine icre şi devin uşor pradă, inclusiv acţiunii oamenilor, fapt ce are consecinţe grave asupra lanţului alimentar şi ecosistemului.
Chiar dacă pescuitul excesiv are un impact important asupra diminuării taliei peştilor, "acesta nu este singurul motiv".
"Studiul nostru stabileşte că temperatura joacă un rol major" asupra greutăţii peştilor, a precizat Daufresne.