Legea privind Statutul BNR prevede că "membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României nu pot fi deputaţi ori senatori, sau membri ai unui partid politic şi nu pot face parte din autoritatea judecătorească sau din administraţia publică".
În acelaşi timp, potrivit Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, "în caz de deces sau demisie a unui senator sau deputat, pentru ocuparea mandatului vacantat se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor prezentului titlu".
"Alegerile se organizează doar dacă nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de 6 luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare", precizează art 48 alin 16 din Legea 35/2008, care mai prevede că alegerile parţiale se desfăşoară într-un singur tur, cel mai bine clasat candidat urmând a fi declarat câştigător.
Bogdan Olteanu a candidat în Colegiul nr. 1 din sectorul 1 din Bucureşti, fiind în competiţie, printre alţii, cu Gheorghe Groza (PD-L) şi Mihaela Anton (PSD+PC). Olteanu a intrat în Parlament în urma redistriburii, deşi s-a clasat pe locul al treilea în colegiu, cu 26,6%. Pe primul loc s-a clasat Gheorghe Grozea (PDL), care a obţinut 33,97%, iar pe locul doi - Mihaela Anton (PSD+PC) cu 29,42%.
Olteanu a primit marţi seară aviz favorabil pentru una din cele două funcţii de viceguvernator al BNR în Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 27 de voturi pentru, 14 contra şi o abţinere. El a fost propus pe ultima sută de metri de PNL şi a fost susţinut şi de PSD, care a înclinat balanţa înspre liberali în detrimentul PDL.
Democrat-liberalii îl propuseseră pentru poziţia de viceguvernator responsabil de administrarea rezervelor internaţionale pe Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.