Prima tranşă de la FMI va fi de cinci miliarde de euro, iar dobânda diferă de la o instituţie la alta. Pentru UE, rata dobânzii este fixată de piaţă. Reprezentantul FMI a precizat că suma pe care România o va primi de la instituţia financiară ar putea diferi în funcţie de cursul de schimb. Fondurile de la FMI nu vor veni în euro sau dolari, ci în moneda specială a instituţiei. Primii bani de la FMI ar putea ajunge în două luni în România.
De asemenea, România ar putea primi de la Banca Mondială trei tranşe de bani, prima astfel de tranşă urmând să fie primită în această vară. Durata împrumutului de la Banca Mondială va fi de cinci ani.
România va trebui să ia anumite măsuri ca să reducă din cheltuieli Reprezentanţii FMI se arată îngrijoraţi în special de problemele din sistemul public de pensii. Ei spun că, pe viitor, există riscul să ne confruntăm cu un deficit mare în acest sector. De aceea, FMI propune restructurarea sistemului de pensii de la stat.
Şeful delegaţiei FMI venite la Bucureşti, Jeffrey Franks, a vorbit şi despre problemele salarizării în sistemul public. "Guvernul va trebui să introducă o reformă în cheltuielile sistemului public. Asta nu înseamnă neapărat că veniturile angajaţilor vor fi tăiate. În prezent, în sectorul public salariul de bază este diferit în aceeaşi instituţie, chiar şi pentru acelaşi loc de muncă. Acesta nu este un sistem bun, nu e un sistem transparent", a declarat Jeffrey Franks.