Jumătate dintre nou-născuţii de azi din Marea Britanie vor atinge 100 de ani. Cu puţin noroc, corpurile lor vor arăta chiar şi la acea vârstă înaintată precum unele de 50 de ani. Experţii de la Universitatea din Leeds cheltuiesc timp de cinci ani peste 50 de milioane de euro în căutarea de soluţii inovative pentru a opri îmbătrânirea la 50 de ani, relatează BBC News.
Planul cercetătorilor britanici este să ofere pensionarilor propriile lor ţesuturi, precum şi implanturi durabile. Pentru început, vor putea să pregătească noi şolduri, genunchi şi valve cardiace, însă speră ca majoritatea părţilor corpului să poată fi înlocuite cu unele mai bune atunci când primele vor începe să dea rateuri.
Britanicii au reuşit deja să facă un transplant de şold care ar urma să reziste toată viaţa, o performanţă mult superioară celei oferite de şoldurile artificiale, garantate pentru maxim 20 de ani. Miza este realizarea de ţesuturi şi organe ce pot fi transplantate, pe care chiar corpul uman să le producă şi care astfel nu ar mai risca să fie refuzate de organism.
Până în clipa de faţă, echipa din Leeds a reuşit să facă o valvă cardiacă perfect funcţională utilizând noua tehnică. Pentru asta au prelevat valva de la un donator sănătos, fie el om sau un animal potrivit (porc, de exemplu), căreia i-au înlăturat celulele. Transplantul a putut fi apoi făcut fără nici un fel de emoţie că ar putea fi respins de noua gazdă.