Cercetătorii de la Rice University au creat un material și o metodă de printare care le permite să recreeze rețeaua complexă de vase fine de sânge care alcătuiesc sistemul vascular. E un demers revoluționar datorită importanței pe care acest sistem o are asupra corpului.
Cercetătorii au creat astfel sistemul care imită perfect căile de trecere ale sângelui, aerului sau fluidelor, esențiale pentru organele artificiale.
Până acum, una dintre principalele provocări în replicarea țesutului uman a fost găsirea unei modalități prin care oamenii de știință să poată introduce nutrienții și oxigenul în țesutul artificial. Corpul uman folosește rețeaua vasculară pentru a face acest lucru.
Dacă un organ nu are vasculatura necesară pentru a se conecta cu restul corpului, va fi imposibil pentru acesta să primească nutrienții și oxigenul de care are nevoie. Așadar, va muri.
Până acum, nimeni nu a putut printa un asemenea sistem încâlcit de vase de sânge care trece prin organe, ceea ce le făcea să fie inutile.
Cum au reușit să creeze elemente din organisem vii?
Noua abordare le-a permis să transplanteze un ficat printat 3D, injectat cu celule hepatice, în șoareci. Nu este clar dacă ficatul a devenit funcțional, dar celulele hepatice au supraviețuit transplantului, dovadă că sistemul de vase de sânge funcționează.
Tot ce au reușit oamenii de știință poate salva milioane de vieți. La nivel internațional, există un deficit de organe. În fiecare zi, 20 de oameni mor pentru că nu există organe care să le fie transplantate.