"În ceea ce priveşte zona Mării Negre, trebuie sa spunem extrem de clar: Rusia este şi parte a problemelor, şi parte a soluţiilor pentru stabilitatea şi predictibilitatea ei, pentru dezvoltarea unor ample proiecte de cooperare. UE trebuie să-şi definească o politică rusă mult mai coerentă şi mai independentă de trecut", a spus Iliescu.
Ion Iliescu mai susţine că ţările foste socialiste au adus în sânul Uniunii conflictele lor cu Rusia şi temerile lor istorice, "despre care nu putem spune că sunt neîntemeiate. Dar viitorul relaţiilor UE cu Federaţia Rusă nu trebuie structurat de demersurile istoriei, ci de interesele comune ale membrilor ei. În fond, Marea Neagră nu este "lacul" nimănui: nici turcesc, nici rusesc, nici românesc, nici ucrainean. Ar trebui să fie, mai mult decât este acum, un spaţiu al cooperării, al democraţiei şi libertăţii, al rezolvării paşnice, negociate, a conflictelor şi divergenţelor".
Iliescu: Nu putem discuta despre viitorul zonei Marii Negre fără să amintim de rolul extrem de important al Dunării
Iliescu a mai spus că Dunărea face din ţările riverane ei un spaţiu conex celui al Mării Negre. "Dunărea a structurat, într-un fel, caracteristicile entităţii politico-economice numită Europa Centrală. Pe Dunăre au venit în România mulţi emigranţi de origine germană, care şi-au pus amprenta asupra culturii şi civilizaţiei materiale în Transilvania. Acum Dunărea face legătura, prin canalele Dunăre – Marea Neagră şi Dunăre – Main – Rhin între Marea Neagră şi Marea Nordului", a mai spus Iliescu.
Preşedintele de onoare al PSD a mai susţinut că cooperarea la Marea Neagră nu trebuie să se reducă la concurenţa acerbă pentru controlul rutelor de transport al energiei: "Până una-alta această concurenţă n-a dus la materializarea niciunuia dintre cele două proiecte: Nabucco şi South Stream. Sunt multe alte domenii în care se pot imagina proiecte comune: infrastructuri de transport naval, feroviar, terestru, pentru combaterea efectelor schimbărilor climaice, pentru protejarea arealului Mării Negre, pentru dezvoltarea turismului. De altminteri, Turcia ne-a arătat tuturor ce înseamnă să faci din turism o ramură economică de bază, care are efect de antrenare la nivelul întregii economii, dar care aduce beneficii şi riveranilor".
Iliescu: România crede că locul Turciei este în UE
"Turcia poate beneficia de experienţa noastră în procesul de negociere a aderării. Mai cred că Turcia în UE va face din zona Mării Negre un punct de atracţie pentru investiţiile străine, şi va da UE un instrument de influenţare a situaţiei din Orientul Mijlociu", a mai spus Iliescu.