Poliţiştii ieşeni şi vasluieni au efectuat 18 percheziţii domiciliare în cele două judeţe, suspecţii fiind în atenţia organelor de ordine încă din anul 2008 şi fiind supravegheaţi în special în ultimele două luni.
Potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, cei mai mulţi dintre suspecţi sunt recidivişti şi s-au constituit într-un grup organizat, foarte bine pus la punct, care acţiona, pe timp de noapte, în localităţi de pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Vrancea, Bacău, Galaţi şi Neamţ.
"Gruparea sustrăgea, în scurt timp, din aceeaşi localitate, între două şi cinci animale, bovine şi cabaline. Apoi, după săvârşirea furturilor, ascundeau animalele în păduri sau livezi părăsite, le legau de copaci, le supravegheau câteva zile, ulterior le schimbau şi vindeau în târguri alte animale decât cele sustrase efectiv. Animalele erau vândute şi la diferite abatoare", a declarat, joi, procurorul şef DIICOT Iaşi, Iulia Diaconu.
Procurorul şef a adăugat că gruparea era formată din peste 20 de persoane, cu vârste cuprinse între 22 şi 45 ani, din judeţele Iaşi şi Vaslui, valoarea parţială a prejudiciului cauzat de acestea fiind de peste 150.000 de lei.
"A fost o singură situaţie în care au folosit violenţa pentru a-şi asigura scăparea. Pe lângă animalele furate, suspecţii au sustras şi produse electrocasnice din locuinţele victimelor, bunuri care au fost descoperite în urma percheziţiilor. Ancheta este în desfăşurare, iar până acum au fost probate peste 60 de furturi", a mai spus procurorul şef Iulia Diaconu.
Conform acesteia, cu sumele obţinute în urma vânzării animalelor, suspecţii şi-au construit case şi au cumpărat diverse bunuri.
Comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisar-şef Liviu Zanfirescu, a declarat că gruparea era în atenţia poliţiştilor încă din anul 2008.
"Cei mai mulţi dintre ei au mai fost reţinuţi pentru furturi, tot de animale, dar s-a considerat că nu reprezintă pericol social şi au fost eliberaţi. În urma creşterii furturilor de animale, gruparea a fost supravegheată în ultimele două luni şi s-a stabilit că au săvârşit mai multe furturi", a subliniat comandantul poliţiei ieşene, Liviu Zanfirescu.
Comisarul şef a mai spus că, cel mai probabil, numărul de furturi de animale va scădea drastic în urma destructurării acestei grupări, în condiţiile în care, în semestrul I din 2009, creşterea faţă de anul precedent a fost de peste 60 la sută.
Suspecţii prinşi vor fi audiaţi de procurorii DIICOT, care vor stabili ulterior câte persoane vor fi propuse pentru arestare preventivă.
La acţiunea coordonată de procurorii DIICOT Iaşi au participat ofiţeri ai Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai inspectoratelor de poliţie din judeţele Iaşi şi Vaslui, poliţişti de frontieră şi jandarmi. Suspecţii au fost supravegheaţi şi prinşi şi cu ajutorul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, prin serviciile specializate din Iaşi şi Vaslui.