Fosta Primă Doamnă va transmite mesajul noii administraţii de la Casa Albă care doreşte să se implice mai mult în reglementarea problemelor care privesc comunitatea internaţională. Cu toate acestea, nu se întrevăd schimbări majore în politica externă americană în regiune.
La Tokyo, Hillary Clinton îi va întâlni pe premierul nipon şi pe ministrul de Externe. Hillary a mai fost în Japonia în 1996, când soţul său, Bill Clinton, era preşedinte. Pe agenda discuţiilor nipono-americane va figura problema cetăţenilor japonezi răpiţi de Coreea de Nord.
Phenianul a recunoscut în 2002 că a răpit 13 cetăţeni japonezi. Autorităţile comuniste nord-coreene au eliberat cinci dintre aceştia şi susţin despre ceilalţi opt că au murit. Japonia a cerut dovezi privind decesul acestora din urmă.
Coreea de Nord a salutat vizita noului secretar de Stat. Clinton va mai discuta şi pe tema noului acord privind desfăşurarea forţelor americane din Japonia.
Circa 25 de mii de militari americani şi angajaţi civili ai Pentagonului vor fi redislocaţi în insula Guam, din Oceanul Pacific. Contrucţia bazei din Guam va costa 15 miliarde de dolari dintre care şase miliarde reprezintă contribuţia Japoniei. Acest proiect este parte a planului de redesfăşurare a forţelor americane din Pacific, care se va încheia până în anul 2014.
Pe teritoriul nipon sunt concentraţi circa 50 de mii de militari americani. Contribuţia Japoniei pentru întreţinerea acestora o depăşeşte pe cea a oricărei ţări unde staţionează trupe americane. Cei doi miniştri vor mai aborda subiecte precum programul nuclear nord-coreean, criza economică globală şi problema respectării drepturilor omului.