\"Consiliul, alcătuit din şefii de stat şi de guvern din ţările membre UE, l-a denumit pe Herman Van Rompuy ca primul preşedinte al Uniunii Europene şi îl felicităm\", a declarat şeful guvernului britanic, Gordon Brown.
\"Domnul Van Rompuy a adus o perioadă de stabilitate în Belgia după luni de incertitudini\", a remarcat Brown.
Gordon Brown a precizat că Catherine Ashton va avea o poziţie unică asupra politicii externe europene în următorii cinci ani.
Herman Van Rompuy este un om cunoscut pentru abilitatea sa de a nu supăra pe nimeni, mascând o puternică determinare.
Van Rompuy va fi la cârma UE pentru doi ani jumătate şi înlocuieşte sistemul actual în care preşedintele se schimbă o dată la şase luni dând astfel dreptul tuturor ţărilor.
Preşedintele UE este un creştin-democrat flamand, în vârstă de 62 de ani, care a fost parlamentar încă din 1988. A devenit premierul Belgiei în decembrie 2008, după ce a fost rugat insistent.
Noul preşedinte UE este cunoscut în Belgia pentru capacitatea sa de a realiza compromisuri între diferitele comunităţi lingvistice, cea francofonă şi cea flamandă.
Van Rompuy este pasionat de literatură (mai ales de cea franceză şi germană) şi continuă să publice pe blogul său haiku-uri, mici poezii japoneze, în limba olandeză.
Catherine Ashton, membră în Partidul Laburist din Marea Britanie, va prelua rolul de şef al diplomaţiei europene de la Javier Solana, însă va avea puteri sporite. Ea va fi în acelaşi timp vice-preşedinte al Comisiei Europene.
Ashton, în vârstă de 53 de ani, este nou-venită în acest domeniu şi nu este foarte cunoscută nici în ţara ei, însă este foarte apreciată la Bruxelles unde şi-a făcut un renume drept comisar european la Comerţ.
Într-un an la Comisia Europeană, Ashton a obţinut rezultate deosebite. \"A găsit soluţie la un conflict cu SUA în legătură cu carnea de vită cu hormoni, a realizat un acord de liber-schimb cu Coreea de Sud şi a normalizat relaţiile cu Statele ACP (Africa, Caraibe, Pacific)\", spune un apropiat al său.
Potrivit colegilor săi comisar, nu are experienţă în politica externă dar este o femeie capabilă, care învaţă rapid.
Catherine Ashton, născută în Upholland, în nord-estul Angliei, a studiat economia la Universitatea din Londra.
Reprezentanţii statelor comunitare s-au întâlnit joi seară la Bruxelles pentru a-l desemna pe primul preşedinte al Uniunii Europene, dar şi pe cel dintâi şef al diplomaţiei europene. Cele două noi funcţii au fost create prin Tratatul de la Lisabona, care va intra în vigoare de la 1 decembrie.