Ultimul deceniu în handbalul feminin ar fi trebuit să fie marcat de o incontestabilă dominaţie tricoloră. Începând cu Campionatul European din 1996, România a avut statut de favorită la toate competiţiile mondiale sau europene la care a participat. Din păcate, rezultatele din teren au contrazis de fiecare dată previziunile.
În 1998, România a încheiat ultima grupa A a Europeanului olandez, fără să fi învins în vreun meci. La terminarea competiţiei, tricolorele se aflau pe locul 11, penultimul din concurs. Un an mai târziu, la Campionatul Mondial din Norvegia şi Danemarca, fetele antrenate de Bogdan Macovei, Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi porneau cu misiunea de a readuce speranţa. România a fost foarte aproape de podium: Huţupan, Amariei, Stoica-Brădean şi compania au terminat întrecerea pe locul 4, pierzând ultima poziţie a podiumului în dauna Austriei, la diferenţă de 3 puncte. Carmen Amariei aduce, totuşi,o bucurie: sportiva a devenit golgetera competiţiei, find prima şi singura sportivă din România care reuşeşte această performanţă.
Locul 4 a adus handbalului feminin românesc biletul pentru Olimpiada de la Sidney, de unde presa cerea o medalie. Favorite pentru podiumul olimpic, româncele au capotat din nou, încheind turneul final pe locul 7, dar gândurile sportivelor s-au mutat repede înapoi în România, acolo unde aveau să aibă loc Europenele. Cotate atât de presă cât şi de agenţiile de pariuri ca principale favorite, româncele cu un lot întinerit peste limita de risc din punctul devedere al experienţei de joc s-au clasat din nou la un pas de podium: Huţupan şi compania au pierdut medalia de bronz în faţa eternei rivale Rusia.
Campionatul Mondial din 2001s-a încheiat cu România lui Dumitru Muşi şi Constantin Popescu pe poziţia a 17-a. Un an mai târziu, în Danemarca, revenim la locul 7 la Europene. Singurul moment în care tricolorele au reuşit să se ridice la nivelul aşteptărilor a sosit în 2005: la Campionatul Mondial care a avut loc în Rusia, tricolorele antrenate acum de Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au jucat finala competiţiei, pierdută în faţa Rusiei după un meci spectaculos încheiat cu scorul de 28-23 pentru gazde.
România deţine până astăzi recordul participărilor la Campionatele Modiale, fiind singura ţară care a participat la toate ediţiile competiţiei. Cu toate acestea, România rămâne o echipă inconstantă, cu un start defectuos şi statut de eternă speranţă.