Actul normativ prevede abrogarea articolului potrivit căruia numărul funcţiilor publice de inspector guvernamental se stabileşte în limita a maximum 30% din numărul de posturi aferente celorlalte funcţii publice din categoria înalţilor funcţionari publici.
Guvernul a decis totodată că mandatul de membru al comisiei de concurs organizat pentru intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici şi al comisiei de soluţionare a contestaţiilor poate înceta şi în urma revocării. Până în prezent, mandatul putea înceta la expirarea termenului pentru care a fost numit, prin demisie, în cazul imposibilităţii exercitării mandatului pe o perioadă mai mare de 3 luni, în caz de incompatibilitate sau conflict de interese, pentru trimiterea în judecată sau în caz de deces.
Surse din conducerea PD-L declarau, pe 9 ianuarie, pentru NewsIn, că schimbarea prefecţilor actuali va fi făcută prin invocarea principiului mobilităţii, democrat-liberalii neluând în calcul modificarea Legii privind instituţia prefectului în sensul repolitizării funcţiei.
"Prefecţii vor fi schimbaţi folosindu-se principiul mobilităţii. Noi am făcut tot posibilul să nu ajungem în această situaţie privind politizarea instituţiei prefectului, însă fostul Guvern nu a respectat acest principiu, de aceea a trebuit să găsim soluţia pentru contracararea problemei", au explicat sursele citate. Acestea au precizat că o soluţie o reprezintă mutarea actualilor prefecţi pe funcţii de inspectori sau, în anumite cazuri, subprefecţi.