Virusul AH1N1 este mult mai periculos pentru femeile însărcinate decât pentru persoanele din celelalte grupe de risc. „În primul trimestru de sarcină, femeia este imunologic slăbită. Dacă vorbim şi despre viroze, atunci gravida este mult mai sensibilă la infecţie\", a declarat dr. Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, citat de adevărul.ro.
Până acum nu s-a putut stabili dacă femeile însărcinate se îmbolnăvesc mai repede din cauza virusului A în comparaţie cu restul populaţiei, dar riscurile asupra sănătăţii, în cazul lor, sunt mult mai mari.
Femeile însărcinate care au astm sau alte probleme de sănătate prezintă un risc mare de complicaţii în urma infectării cu virusul A (H1N1).
O femeie este în stare gravă la Iaşi după o cezariană de urgenţă, o a doua mămică a născut prematur, iar unei a treia i s-a provocat avort. Cele trei femei erau bolnave de gripă nouă, ceea ce le-a cauzat complicaţii. În toate cazurile, medicii au intervenit pentru a salva bebeluşii şi vieţile mamelor.
El a adăugat că femeile însărcinate ar trebui să-şi consulte medicul ginecolog sau pe cel de familie în ceea ce priveşte imunizarea împotriva gripei noi. \"Vaccinul Cantgrip poate fi folosit de femeile aflate în a doua şi a treia lună de sarcină. Este un vaccin sigur\", a mai spus dr Geza Molnar.
Specialiştii spun că bolnavii cronic, femeile însărcinate, dar şi persoanele obeze ar trebui vaccinate prioritar împotriva virusului A(H1N1) deoarece sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire. Problemele cronice de sănătate pot fi diabetul, bolile respiratorii, cardiovasculare, congenitale sau cele care reduc imunitatea organismului. Medicii susţin că virusul poate fi mortal în cazul pacienţilor care suferă de boli cronice din cauza faptului că sistemul lor imunitar este foarte slăbit, iar organismul nu mai poate face faţă unei alte infecţii.
Ministerul Sănătăţii a demarat campania de vaccinare împotriva virusului A H1N1. În primă instanţă, sunt imunizaţi angajaţii din sănătate şi din sectoarele care se ocupă cu asigurarea securităţii naţionale şi locale, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc - elevi de liceu, studenţi. Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale, ne asigură Ministerul Sănătăţii.