Ministrul grec al Culturii, Antonis Samaras, a declarat că inaugurarea va avea loc pe 20 iunie, deşi Grecia plănuise, iniţial, să deschidă noul muzeu înaintea Olimpiadei din 2004.
Noul muzeu, construit din sticlă şi ciment, este amplasat la poalele Acropolei şi va constitui centrul campaniei oficialilor greci de a recupera statuetele de marmură Elgin de la British Museum, din Londra.
British Museum a refuzat în repetate rânduri să returneze Greciei sculpturile vechi de 2.500 de ani, care au decorat Parthenonul până acum 200 de ani, când lordul scoţian Elgin le-a dus în Marea Britanie. La acel moment, Grecia încă făcea parte din Imperiul Otoman. British Museum susţine că a achiziţionat statuetele în mod legal şi că acestea fac parte dintr-o colecţie uşor accesibilă vizitatorilor din toată lumea.
Oficialii greci susţin că noul muzeu, investiţie de 166 de milioane de dolari, va permite expunerea tuturor statuetelor rămase întregi din Parthenon, alături de templul construit în secolul cinci î.Hr., care apare ca un fundal prin pereţii de sticlă.
Ministrul Culturii nu a oferit detalii despre ceremonia de deschidere, însă, din cauza crizei economice, a renunţat deocamdată la planurile care ar fi costat 7,7 milioane de dolari.
Noul muzeu, care a fost proiectat de arhitectul american Bernard Tschumi în colaborare cu arhitectul grec Michalis Photiadis, va găzdui mai mult de 4.000 de lucrări de artă în spaţiul de 20.000 de metri pătraţi.
Proiectul muzeului a fost afectat de numeroase întârzieri şi criticat din cauza apropierii sale de Acropole, sit care face parte din patrimoniul mondial al ONU. Construcţia a fost întreruptă din cauza unor conflicte legale legate de un cartier antic aflat în apropierea sa, care au fost rezolvate prin încorporarea ruinelor în subsolul muzeului, unde vor putea fi văzute de vizitatori prin panourile de sticlă din podea.
Parthenonul a fost construit între 447-432 î.Hr., în onoarea Atenei, zeiţa oraşului. Templul a supravieţuit aproape intact până la o masivă explozie cauzată de o lovitură de tun în 1687, când Parthenonul era folosit, de o garnizoană turcească, pe post de antrepozit de praf de puşcă.