Dacă până în aprilie, în piaţa bancară se ducea o adevărată luptă pentru atragerea economiilor cu randamente uriaşe, duble sau aproape triple faţă de rata inflaţiei, bancherii se întrec acum să taie din randamentele oferite la depozite, reducerea fiind până în acest moment de maximum 2 puncte procentuale.
"La nivelul pieţei, mai există loc pentru reducerea dobânzilor. Pentru depozitele în lei, dobânzile ar trebui să scadă până la 11-12%. Banca Transilvania a fost una dintre primele bănci care au început reducerea dobânzilor la depozite. Deocamdată, nu mai avem în plan noi reduceri ale dobânzilor la depozite. Dacă scad dobânzile la depozite, există loc să scadă dobânzile şi la credite, în aceeaşi măsură. Nu brusc, ci pas cu pas. Lansăm un produs atractiv pe partea de creditare", punctează Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania.
În cursa de tăiere a dobânzilor au intrat BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank, OTP Bank, Procredit Bank, precum şi alte instituţii de credit. Dacă până în mai populaţia îşi plasa economiile la randamente de peste 16%, cazurile în care băncile mai oferă randamente peste 13% sunt acum rarisime. În piaţă, dobânzile variabile la depozitele în lei au coborât şi la 7,5% pe an pentru cele cu scadenţa la o lună. Citeşte mai mult în Business Standard