"Angajamentul perpetuu al acestui Guvern faţă de domnia legiii nu poate să slăbească şi sunt convins că nu o va face. Aş vrea să mă folosesc de această oportunitate pentru eforturile neobosite ale preşedintelui Băsescu şi ale colegilor săi pentru a rezolva greva magistraţilor. Fără o justiţie dezinteresată şi funcţională, legile nu sunt mai mult decât vorbe goale", a declarat ambasadorul Statelor Unite.
De asemenea, oficialul american a făcut referire la activitatea procurorului general al României, Laura Kovesi, şi a consilierului prezidenţial în cadrul Departamentului Mediul de Afaceri Intern şi Internaţional, Alexandra Gâtej. "Reconfirmarea în funcţie a Laurei Kovesi demonstrează angajamentul de a-i responsabiliza pe cei care deţin puterea. De asemenea, numirea prietenei noastre Alexandra Gâtej demonstrează că dorinţa de a avea pe cineva care înţelege cu adevărat afacerile. Două femei remarcabile - vă mulţumesc, domnule preşedinte", a subliniat Gitenstein.
Noul ambasador al SUA, Mark Gitenstein, a declarat încă de la prima sa conferinţă de presă că va acorda o atenţie deosebită funcţionării sistemului judiciar din România. El a asigurat că atunci când companii din SUA sau cetăţeni americani îi vor semnala că se confruntă cu probleme privind domnia legii în România, va interveni, se va exprima şi îi va reprezenta.
Mai mult, diplomatul american a subliniat, însă, că, pentru ca România să-i atragă pe investitori, ţara noastră trebuie să asigure anumite condiţii. "Totuşi, în acest mediu global plin de provocări, pentru ca România să-i atragă şi să-i menţină aici pe investitorii străini trebuie să facă eforturi neîntrerupte pentru a creşte competitivitatea şi pentru a asigura un mediu de afaceri stabil şi previzibil", a punctat Gitenstein.
"Acest lucru presupune transparenţă, reforma reglementărilor, consolidarea şi implementarea statului de drept şi sporirea eforturilor de consultare şi de parteneriat cu comunitatea internaţională de afaceri", a insistat Gitenstein. Fiind rugat să explice concret la ce se referă când a vorbit despre un stat de drept mai puternic şi de implementarea legii, Gitenstein a spus că poate face acest lucru prin câteva exemple care i-au fost semnalate.
"Sunt companii americane care fac fac afaceri cu Guvernul român şi care nu pot conta pe plăţi predictibile. În SUA, când facem proiecte majore de infrastructură, companiile ştiu exact când îşi primesc banii. Pentru a dezvolta aceste proiecte, Guvernul român trebuie să creeze un program prin care să existe predictibilitate", a punctat Gitenstein.