Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat, în perioada 22-24 septembrie 2009 un sondaj privind fotbalul românesc şi societaea. Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.953 de persoane, cu vârste de 18 ani şi peste, şi are o marjă de eroare +/- 2,3%.
Gigi Becali este considerat de 22% dintre respondenţi cel mai corupt patron de club din România, urmat de rapidistul George Copos (7%) şi dinamovistul Cristi Borcea (6%), în timp ce 41 de procente nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare.
Finanţatorul Stelei este văzut şi drept cel mai influent patron de club (56%), urmat la mare distanţă de Adrian Porumboiu (FC Vaslui, 8%), Cristi Borcea (7%), George Copos (6%) şi Marian Iancu (FC Timişoara, 5%). Becali este lider şi la capitolul cel mai capabil conducător, cu 19 procente, urmat de Arpad Paszkany (CFR Cluj, 15%) şi Adrian Porumboiu (13%). El este considerat de 37 la sută dintre respondenţi cel mai simpatic patron de club, urmat de Borcea (15%) şi Porumboiu (7%).
Adrian Porumboiu este finanţatorul care le-a lăsat cea mai bună impresie respondenţilor, 69 la sută dintre ei având o părere bună despre el, în timp ce Gigi Becali le-a lăsat o impresie proastă la 46% dintre ei.
Gigi Becali nu este văzut drept cel mai corupt conducător doar în Liga I, ci în întreg fotbalul românesc, devansându-i, cu 12 procente, pe preşedintele FRF, Mircea Sandu (8%) şi pe fostul patron al Argeşului, Cornel Penescu (4%), ajuns acum în puşcărie pentru mituirea arbitrilor. 86 de procente dintre persoanele chestionate de IRES sunt convinse că în fotbalul românesc există corupţie şi 71 la sută cred că încă mai există meciuri trucate în Liga I.
Deşi performanţele lor ca antrenori nu se compara, antrenorul Mircea Lucescu şi "regele" Gheorghe Hagi sunt cele mai apreciate personaje din fotbalul românesc, 95% dintre respondenţi având o părere bună despre ei, în timp ce la polul opus se află impresarul Ioan Becali, care a lăsat o impresie proastă la 48% dintre persoanele intervievate.
Dintre cele 1.953 de persoane intervievate, doar 22 de procente sunt foarte interesate de fotbal (37% dintre bărbaţi şi 8% dintre femei), iar 44 la sută au răspuns că nu sunt deloc interesaţi de fotbal.
Doar un procent dintre respondenţi urmăresc meciurile de fotbal chiar pe stadion, probabil deoarece 58% consideră că arenele de fotbal reprezintă un loc periculos. Suporterii români sunt consideraţi prea agresivi de 84 la sută dintre cei intervievaţi, iar 73 de procente cred că pentru comportamentul lor sunt vinovaţi şi conducătorii cluburilor. 96% cred că violenţa pe stadion ar trebui pedepsită mai aspru, 79% consideră că se impune sporirea numărului de reprezentanţi ai forţelor de ordine pe stadioane, iar 56% spun că măsurile de securitate ar trebui asigurate de forţele de ordine ale statului, faţă de 29% câţi susţin firmele de pază şi protecţie.