Producătorii de gaze din Marea Neagră au atacat în instanță taxa de solidaritate și au dat în judecată Guvernul României.
MESAJUL directorului BSOG, Mark Beacom, despre acțiunea în instanță contra taxei de solidaritate
"Black Sea Oil&Gas (BSOG) a purtat discuţii cu autoritățile române și ale UE pe tema aplicării proporționale și adecvate a taxei de solidaritate, ceea ce ar permite BSOG să continue, poate chiar să crească, producţia de gaze naturale a României și astfel să contribuie la securitatea şi independenţa energetică a țării.
BSOG și partenerii săi au realizat demersurile juridice necesare pentru a-și proteja drepturile legale și pentru a se asigura că Ordonanţa 186 este în conformitate cu legea, cu principiile propuse în regulamentul UE privind contribuția de solidaritate și că încurajează creșterea producției de gaze într-un moment în care țara are cea mai mare nevoie", a aanunțat compania BSOG, potrivit Realitatea PLUS.
Directorul Black Sea Oil&Gas (BSOG) a transmis acest mesaj după ce compania s-a consultat cu reprezentanții din țara noastră dar și cu cei din UE și nu au reușit să obțină derogări de la plata taxei de solidaritate. Compania a solicitat această derogare Guvernului, însă a primit un răspuns negativ.
Beacom a explicat că a luat astfel măsurile legale pentru a proteja drepturile companiei și susține că taxa este neconstituțională.
BSOG a transmis că măsurile impuse de Guvern prin OUG nr. 186/2022 sunt ″disproporționate″, iar cota de impozitare în România este de 60%, față de 33%, cât este reperul din Regulamentul european.
Black Sea Oil&Gas (BSOG) a fost amendată de ANRE de mai multe ori până acum pentru că refuză să vândă gazele extrase din Marea Neagră la un preț plafonat, pentru CET-uri și populație, potrivit prevederilor actualei legislații din România privind plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze.
Și alte două companii au dat în judecată Guvernul, alături de Black Sea Oil&Gas (BSOG), care extrag gaze din Marea Neagră, care au și avertizat în trecut că ar putea să se retragă din România din cauza taxei, ceea ce ar însemna însă renunțarea la un proiect extrem de important pentu infrastructura de gaze din țara noastră, relatează Realitatea PLUS.
Este vorba de companiile Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, care alături de Black Sea Oil&Gas (BSOG) sunt concesionarii perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră. Producția de gaze din acest perimetru a început în vara anului trecut, potrivit profit.ro.
Companiile se referă la contribuția de solidaritate de 60% pe profiturile ″excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă din decembrie de Guvern prin ordonanță de urgență, în aplicarea unui Regulament UE din octombrie. Legea de aprobare a OUG 186/2022 se află acum la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
Acțiunea companiei BSOG și a celorlalte două vine în urma modificării proiectului OUG, în Parlament, chiar săptămâna trecută, pentru a introduce mai multe activități în baza calculului procentului de 75% din cifra de afaceri a companiilor care trebuie să plătească această taxă, astfel încât să se încadreze la plata acesteia și companiile care au transmis inițial că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, ca de exemplu OMV Petrom.
Parlamentul, prin vot final în plenul Camerei Deputaților, a adoptat legea de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor din industriile de țiței, gaze, cărbune și rafinare, impusă la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie 2022.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr.186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie a fost adoptat pe 29 martie, în Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz. Potrivit parlamentarilor, prin acest proiect de lege se instituie contribuţia de solidaritate ca o măsură comună şi coordonată la nivelul UE, care permite, în spiritul solidarităţii, generarea de venituri suplimentare pentru ca autorităţile naţionale să ofere sprijin financiar gospodăriilor şi întreprinderilor puternic afectate de creşterea preţurilor la energie.
"Sunt contribuabili obligaţi la plata contribuţiei de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 şi de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităţilor economice NACE a doua revizuire şi de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3.037/90 al Consiliului, precum şi a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 - "Extracţia ţiţeiului", 0620 - "Extracţia gazelor naturale", 0510 - "Extracţia huilei", 1910 - "Fabricarea produselor de cocserie" şi 1920 - "Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului" şi care au ponderea acestor activităţi în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv", potrivit modificărilor OUG 186/2022.