"Am făcut o cerere la CNSAS şi i-am rugat pe membrii Colegiului să analizeze dosarul meu şi să decidă dacă am fost sau nu colaborator al Securităţii. Sper ca decizia lor să fie luată cât mai repede, undeva la începutul săptămânii viitoare, când dânşii vor avea şedinţă. După aceea, voi organiza o conferinţă de presă în care voi prezenta public rezultatele acestei analize", a precizat Popescu.
Claudiu Secaşiu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat pentru NewsIn că Popescu, deşi nu este verificat din oficiu, nefiind persoană publică, poate cere Colegiului să-i analizeze dosarul.
"Dosarul dânsului nu a fost verificat de cercetătorii noştri, ci de un cercetător acreditat. Pentru a intra la discuţii în Colegiu trebuie parcurse nişte etape procedurale, dânsul trebuie să ceară acest lucru, noi trebuie să facem cereri la instituţiile cu arhive, să căutăm, apoi trebuie să se pronunţe direcţia de Investigaţii şi apoi Colegiul. Nu cred însă că vom avea timp să parcurgem aceşti paşi, deci nu cred că marţi vom putea, chiar dacă dl. Popescu vrea, să luăm în discuţie acest caz", a mai spus el.
Fostul internaţional Gheorghe Popescu nu a fost niciodată verificat de CNSAS deoarece nu a ocupat vreo funcţie publică, însă informaţiile apărute în presă sunt adevărate, au declarat pentru NewsIn surse din instituţie,care au precizat că fostul fotbalist şi-a văzut tot luni şi dosarul.
Solicitaţi de NewsIn să comenteze informaţiile din presă despre colaborarea cu Popescu, mai mulţi membri în Colegiu au precizat că fostul fotbalist nu a fost niciodată verificat de CNSAS, nici pe legea nouă, nici pe cea veche, declarată neconstituţională, pentru că acesta din urmă nu a ocupat nicio funcţie publică. "Dl. Popescu n-a făcut obiectul vreunei note de constatare a CNSAS. Nu-mi amintesc ca, de când am fost eu membru în Colegiu, CNSAS să-l verifice, să-i trimită cazul la tribunal", a declarat un oficial din instituţie.
Pe de altă parte, aceleaşi surse au precizat că informaţiile apărute în presă despre fostul jucător sunt reale şi că au fost obţinute de doi cercetători acreditaţi, care au căutat informaţii în arhivă despre Gică Popescu şi ulterior au publicat în presă rezultatele investigaţiei lor. Mai mult, sursele citate susţin că, în cursul zilei de vineri, Popescu s-a deplasat la CNSAS, unde a cerut date despre dosar şi a primit copii de pe documentele respective.
CNSAS a restrâns temporar accesul la arhivă cercetătorului care a investigat dosarul lui Popescu
CNSAS a decis în şedinţa de vineri ca Mihail Bumbeş, cercetătorul care a investigat dosarul de Securitate al lui Gică Popescu, să nu mai aibă acces la arhiva CNSAS până ce instituţia nu va finaliza ancheta care să lămurească cum au ajuns în presă documentele consultate de acesta.
"Este o verificare administrativă, o anchetă a departamentului de Cercetare, care acreditează cercetătorii, ale cărei prime rezultate le aşteptăm la şedinţa Colegiului de marţi. Nu este vorba de retragerea acreditării, sau de o execuţie sumară a dlui Mihai Bumbeş. Doar vrem şi noi să ne lămurim cum au ajuns în presă aceste documente. Până atunci am fost de părere în Colegiu că este firesc ca acesta să nu mai aibă acces la alte documente", a declarat, pentru NewsIn, Claudiu Secaşiu, membru al Colegiului CNSAS.
Corneliu Turianu, un alt membru din Colegiu, a precizat pentru NewsIn că prin acestă anchetă CNSAS doreşte să se afle că este "o instituţie serioasă, de la care nu se scurg informaţii de la cercetătorii noştri, ci de la asemenea intruşi precum Bumbeş". Turianu spune că Bumbeş s-a acreditat ca cercetător cu recomandarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, când "de fapt el spune că este membru al Miliţiei Spirituale" (grup care a avut mai multe investigaţii legate de demascarea unor persoane publice ca şi colaboratori ai fostei Securităţi, n.r.). "Bumbeş este un aşa zis cercetător, care s-a infiltrat printre noi, a obţinut nişte documente pe care le-a valorificat prin presă", a mai declarat Turianu. El a mai precizat că membrii CNSAS să gândesc să înăsprească în urma acestui incident condiţiile de acreditare. "Cel care depune cererea să ne spună şi nouă ce anume vrea să cerceteze, despre ce persoane şi în ce scop", a arătat Turianu. El a mai precizat că Gică Popescu are posibilitatea de a-l da în judecată în penal pe Bumbeş.
Cotidienele Adevărul şi Gazeta Sporturilor au dezvăluit în ediţiile de luni, pe baza dosarelor CNSAS, informaţia că fostul mare internaţional român Gheorghe Popescu ar fi colaborat cu Securitatea în perioada 1986-1989 sub numele de cod "Petrescu", semnând un total de cinci note informative. Fostul internaţional român Gheorghe Popescu a declarat, luni, că nu a colaborat niciodată cu Securitatea şi că a semnat o singură notă, înaintea meciului cu AS Monaco din toamna anului 1985, prin care asigura că va apăra interesul naţional.