Funcţionarii publici au negociat vineri cu reprezentanţii ministerului de Finanţe sporurile pe care guvernul vrea să le taie în acest an, însă nu au ajuns la niciun rezultat.
Ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, nu a participat însă la discuţiile de vineri cu sindicaliştii. El susţine că Guvernul nu va tăia sporurile
înainte să discute cu sindicaliştii.
"Nu vom lua măsuri înainte de a discuta cu partenerii sociali şi atunci
când este vorba de oameni, de salarii e bine să discutăm, e bine să
negociezi, să ne punem de comun acord, dar să rămânem consecveni
obiectivului de a reduce excesele, cheltuielile salariale", a precizat Pogea.
Preşedintele Sed Lex, Vasile Marica, a declarat vineri că a convenit cu premierul să nu se taie sporurile câştigate.
"Suntem dispuşi să renunţăm la câteva indemnizaţii, cele pentru concursuri, pentru privatizări, însă aceste nu făceau parte din drepturi salariale, ci erau drepturi pe care angajaţii le câştigau în funcţie de participarea la anumite activităţi", a precizat Marica.
"Nu acceptăm să ni se taie alte sporuri pe lângă cele convenite. Dacă nu se va respecta acest lucru,în mod cert, Confederaţia Sindicatelor Democratice şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ vor trece la acţiune de luptă legală sindicală, începând de la darea în judecată a Guvernului şi atacarea la instanţele internaţionale şi terminând cu formele extreme de luptă sindicală, până la greva generală", a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.
"Putem renunţa la sporul de 75% pentru lucrul cu fonduri europene, însă nu acceptăm să nu ni se mai plătească salariul de merit. Este criteriul de performanţă. Nu suntem de acord nici să nu mai fie plătite orele suplimentare", a mai spus Cornea.
Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa, a declarat că în Codul Muncii se defineşte, pentru orice lucrător din România forma prin care în primele 30 de zile angajatorul poate să îi dea compensarea pentru orele suplimentare în zile libere. Dacă s-au depăşit cele 30 de zile, orele suplimentare vor fi plătite."Nu este nevoie de un alt act normativ, care este deja definit exact şi precis în legislaţia existentă", a subliniat Hossu.
Negocierile dintre sindicalişti şi reprezentanţii Guvernului vor continua şi săptămâna viitoare.
Sporurile, bonusurile şi premiile vor fi tăiate cu 20%, a decis Guvernul. În 2009 nu se va mai acorda salariul de merit, o serie de premii cu excepţia premiul anual, orele suplimentare nu vor mai fi plătite, însă bugetarii vor primi mai mult timp liber, se va renunţa la sporul de 75% din salariul de bază a celor care lucrează cu sporuri europene.
Vor fi afectaţi, de asemnenea, şi salariaţii de la Ministerul Afacerilor Externe care nu vor mai primi un spor de 10% acordat pentru cunoaştere limbilor străine.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a anunţat că pe 2 martie va fi declanşată greva de avertisment, urmând ca pe 9 martie să intre în grevă generală.
Citeşte şi Angajaţii administraţiei prezidenţiale şi-au primit al 13-lea salariu