Primele cuvinte adresate de Mircea Geoană social-democraţilor au fost despre intenţiile şefului statului.
"În acest moment o criză politică peste cea economică şi socială ar reprezenta pentru România un risc de neacceptat. Sper să fim uniţi, să răspundem interesului general, după încercarea evidentă a actualului preşedinte de a transforma PSD în ţap ispăşitor pentru erorile coaliţiei şi, bineînţeles, din dorinţa aproape obsesivă de a prelua nu numai pârghiile financiare prin intermediari, şi care nu exclud pârghiiile de forţă în special în zona MAI, pentru a putea să controleze şi eventual să influenţeze rezultatul politic al alegerilor", a spus liderul social-democrat la deschiderea şedinţei Comitetului Executiv al PSD care s-a desfăşurat la Călineşti.
"De aceea, acest subiect depăşeste sigla politică, e de interes
naţional şi e obligaţia noastră să dăm un răspuns coerent", a mai
adăugat Geoană.
Potrivit liderului social-democrat, "viitorul preşedinte va avea de
reconstruit o majoritate şi un Guvern, de reconstruire a unui sentiment
de unitate şi să dea lumii un nou sens şi o nouă direcţie" şi a făcut
un apel la toate forţele să li se alăture "pentru un proiect pozitiv
pentru România".
Liderii PSD au dezbătut dacă partidul rămâne sau nu la guvernare alături de PD-L. Motivul iniţial al întâlnirii era legat de validarea candidaturii lui Mircea Geoană la prezidenţiale, însă tensiunile din ultimele zile au schimbat tema reuniunii. Tot mai multe voci din PSD cer ca miniştrii social-democraţi să părasească Executivul condus de Emil Boc.
Mai mult, jurnaliştii de la "Gândul" scriu că PD-L doreşte atât de tare să obţină Ministerul Administraţiei şi Internelor încât au venit şi cu propunerea unui schimb. Mai precis, luna trecută, liderii PD-L le-ar fi oferit partenerilor de guvernare Ministerul Economiei la schimb cu Internele, însă Viorel Hrebenciuc ar fi respins categoric.