Generalul Nicolae Pleşiţă era internat de mai multe săptămâni la un spital al Serviciului Român de Informaţii din Bucureşti, iar starea lui era foarte gravă. Surse apropiate familiei au confirmat decesul fostului şef al al Departamentul de Informaţii Externe şi au spus că slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la biserica din cartierul Capu Dealului, din Curtea de Argeş.
Nicolae Pleşiţă s-a născut în anul 1929, la Curtea de Argeş. A intrat de la vârsta de 18 ani în rândurile Partidului Comunist şi în doar câteva luni a avansat la gradul de activist pe probleme de tineret. În 1948, după înfiinţarea securităţii statului, a fost trimis spre recrutare şi, în acelaşi an, a devenit şi angajat al securităţii. Zece ani mai târziu, Nicolae Pleşiţă a devenit căpitan în securitate şi a primit ordinul "Steaua României" pentru merite deosebite în activitatea depusă contra grupurilor de rezistenţă din munţi.
Între 1962 şi 1967, a primit în subordine regiunea Cluj, unde a condus cinci departamente ale securităţii, devenind general-maior. Între anii 1980 şi 1984 a fost numit şef al Centrului de Informaţii Externe a Securităţii şi membru supleant în Comitetul Central. A fost mutat disciplinar în anul 1987 la Şcoala de Securitate de la Grădişte, iar în anul 1990 a fost trecut în rezervă cu gradul de general cu două stele.
Nicolae Pleşită, fost şef al DIE, a fost acuzat de terorism pentru că ar fi coordonat atentatul executat asupra clădirii postului de radio Europa Liberă în februarie 1981, când o parte din imobil a fost aruncată în aer, însă, dintr-o eroare, nu a fost afectată Secţia română, ci cea cehoslovacă. Ancheta a fost întreruptă în perioada 2000-2004, iar procesul a fost reluat de către un tribunal civil. Fostul torţionar din perioada comunistă a fost declarat nevinovat în respectivul dosar în luna martie 2009.