General Motors şi Chrysler, două dintre cele mai mari companii americane producătoare de automobile, ar putea fi obligate să intre în faliment, pentru a asigura plata împrumuturilor de care au beneficiat din partea statului american. În perioada crizei, Chrysler şi General Motors au primit 17,4 miliarde de dolari din banii contribuabililor americani.
Reprezentanţii celor două companii susţin că o astfel de hotărâre din partea autorităţilor ar distruge atât General Motors, cât şi Chrysler. Acum, cnducerile celor două întreprinderi aşteaptă un verdict din partea guvernului american, care a angajat o firmă de avocatură pentru a stabili ordinea de rambursare a împrumuturilor acordate de către stat.
Cu toate că au dorit să schimbe poziţia companiilor în ordinea de rambursare, oficialii federali nu a reuşit să ajungă la un acord cu reprezentanţii diverselor întreprinderi care au beneficiat de împrumuturi. În această situaţie, statul poate forţa companiile să declare falimentul, ca o condiţie pentru a continua plata ajutoarelor de la stat. Guvernul ar finanţa falimentul cu un aşa-numit credit DIP, un statut ce oferă guvernului prioritate în faţa altor creditori.
"În prezent au loc negocieri, pentru a ajunge la un acord", a explicat Don Workman, partner în cadrul Baker & Hostetler LLP. "În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere, vor spune că sunt siguri că judecătorul le va permite să fie primii în ordinea rambursării". Ambii constructori auto au respins cererile de a se reorganiza sub protecţia legii falimentului, spunând că măsurile ar speria cumpărătorii şi ar duce la lichidare.