Judecătorul Robert Gerber a decis, până în prezent, de fiecare dată în favoarea GM, pentru toate cererile înaintate de grupul auto, de când acesta a cerut protecţia legislaţiei privind falimentul, în 1 iunie.
Ieşirea rapidă din faliment a concurentului Chrysler, în 10 iunie, ar putea reprezenta, însă, un precedent, grăbind lucrurile în favoarea gigantului auto american.
După ce a acceptat, sub presiunile clienţilor şi guvernului american, să îşi păstreze responsabilitatea legală pentru autovehiculele produse până la ieşirea din faliment - ceea ce permite sesizări în justiţie pentru eventuale defecte de fabricaţie -, GM nu se mai confruntă decât cu un singur obstacol major: obiecţiile unui grup de dealeri auto pe care fostul număr 1 mondial vrea să îi elimine din reţeaua sa de distribuţie.
General Motors se aşteaptă să ajungă la un acord cu cea mai mare parte a dealerilor şi este foarte probabil ca judecătorul să respingă plângerile celorlaţi, consideră John Pottow, expert în legislaţia falimentului la Universitatea din Michigan.
"Audierile în faţa tribunalului pentru falimente n-ar trebui să dureze mai mult de o zi sau două", spune Pottow, care estimează că judecătorul va decide, cel mai probabil, că vânzarea acestor active către o nouă entitate este în interesul creanţierilor.
După ce primeşte acordul justiţiei, cesiunea poate fi finalizată în câteva zile sau cel mult câteva săptămâni, explică juristul, amintind că lunile de pregătire a falimentului şi acordurile încheiate cu principalele sindicate şi marii creditori au permis grupului GM să acţioneze rapid pentru a finaliza planul de restructurare.
Pottow a subliniat importanţa intervenţiei administraţiei Obama în acest proces. Justiţia americană a aprobat, joi, deblocarea celei de-a doua jumătăţi a împrumutului federal de 30 miliarde dolari acordat GM pentru a se restructura.
Fondurile publice acordate GM de guvernele de la Washington şi Ottawa îi vor permite grupului să-şi plătească salariaţii şi furnizorii şi să acopere alte cheltuieli legate de planul de redresare, la finalul căruia statul american va deţine 60,8% din capitalul noii societăţi, Canada - 11,7%, iar fondul de investiţii al sindicatului auto United Auto Workers (UAW) va avea o participaţie de 17,5%.
Creditorii GM, ce deţin creanţe de 27,1 miliarde dolari, vor obţine restul de 10% din acţiunile noii societăţi şi vor avea garanţia că pot cumpăra ulterior încă 15% din capital.
Noua companie are şanse mari să reuşească, graţie unor noutăţi la nivelul gamei sale auto, prognozează Jeremy Anwyl, preşedintele grupului de cercetare în domeniul auto Edmunds.com.