“În condiţiile în care piaţa de gaze lichefiate se globalizează, în timp ce riscurile tranzitului sunt crescute şi sunt semnate acorduri care ignoră interesele Rusiei, trebuie să reanalizăm strategia noastră şi să demarăm alte proiecte”, a declarat preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Acesta nu a menţionat documentele “care ignoră interesele Rusiei”, dar oficialii ruşi şi Gazprom au criticat dur un acord din martie între Ucraina şi Uniunea Europeană (UE).
Acordul prevede o investiţie din partea UE în reţelele de gaze naturale din Ucraina. Rusia s-a arătat contrariată de faptul că niciuna dintre cele două părţi nu a cerut implicarea oficialilor de la Moscova, în ciuda faptului că este singurul furnizor de gaze naturale prin acea rută.
Ucraina a anunţat că Rusia încă se poate implica în planurile de modernizare a conductelor, dar aceasta din urmă a anunţat că va suspenda discuţiile cu Ucraina pentru un împrumut de stabilizare de 5 miliarde dolari, până când nu se clarifică termenii noului acord cu UE.
Gazprom furnizează un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei prin conducte, iar 80% din livrări se fac prin Ucraina.