"Swift a surprins aproximativ 20.000 de surse ultraviolete în M31, în special stele tinere şi fierbinţi, precum şi nori de stele foarte denşi", spune Stefan Immler, cercetător în cadrul Goddard Space Flight Center, deţinut de NASA. "Este extrem de important că am reuşit să acoperim galaxia în trei filtre ultraviolete. Acest lucru ne permite să studiem mult mai detaliat decât până acum procesul de formare a stelelor din M31", mai spune Immler, citat de space.com.
Galaxia Andromeda măsoară peste 200.000 de ani lumină de la un capăt la celălalt şi se află la o distanţă de 2,5 milioane de ani lumină de Pământ. Andromeda şi Calea Lactee, din care Terra face parte, ar urma să intre în coliziune peste câteva miliarde de ani.
Noile imagini de pe Andromeda au fost făcute după 330 de observaţii realizate anul trecut şi au însumat 24 de ore de urmărire atentă a stelelor. În afara noilor stele, echipa de cercetare a mai descoperit şi alte noi caracteristici ale Andromedei. Între centrul galaxiei şi braţele spiralate ale acesteia există o diferenţă importantă. "Zona centrală este mai este netedă şi mai roşie datorită stelelor mai bătrâne şi mai reci. Există foarte puţine stele tinere acolo pentru că mare parte din materialul necesar pentru producerea lor a fost epuizat", declară Immler.
În 1885, o stea care a explodat în M31 a emanat suficientă lumină pentru a fi vizibilă cu ochiul liber. Aceasta a fost prima supernovă într-o altă galaxie decât Calea Lactee.