"Sunt firme care au pierderi prin fraudă de ordinul milioanelor de euro cuantificate la sfârşitul lui 2008, firme care au înregistrat fraude de câtorva zeci de mii de euro, dar şi firme care nu au niciun fel de pierderi prin fraudă. Nu ştii niciodată când un contract devine un dosar de fraudă", a explicat secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare din România (ALB), Adriana Ahciarliu.
Ea a adăugat că instituţiile financiare nebancare (IFN) nu au acces la baza de date privind managementul riscului - la Centrala Riscurilor Bancare (CRB) -, fapt ce amplifică creşterea numărului de cazuri.
Ea susţine că firmele de leasing sunt obligate să fie mult mai prudente atunci când finanţează un client şi, în acelaşi timp, trebuie să impună un management al riscului care să cuprindă şi bonitatea şi prestigiul furnizorului, nu doar pe cele ale clientului.
Segmentul de echipamente este de regulă cel mai afectat de fraudă, în special cel de echipamente industriale sau pentru construcţii, a explicat secretarul general al ALB, Adriana Ahciarliu.