Aceleaşi surse spun că Zota urmează să fie chemat la Parchet.
Suspiciunile procurorilor faţă de modul de acreditare a clinicii Sabyc au pornit după descoperirea, de către procurorul de caz, a unei adrese, care ar fi fost emisă de Agenţia Naţională de Transplant în aprilie 2009, prin care instituţia transmitea şefilor Sabyc că nu îndeplinesc condiţiile de autorizare. "Deşi în aprilie spuneau că nu îndeplineau condiţiile, în luna iulie au dat brusc autorizaţia, în condiţiile în care clinica avea de îndeplinit foarte multe lucruri", au declarat sursele citate.
Un alt motiv ar fi un raport din Ministerul Sănătăţii, din care reiese că acreditarea clinicii Sabyc s-ar fi făcut cu încălcarea legii.
Victor Zota a fost demis, luni, de Ministerul Sănătăţii, pentru că a semnat o decizie prin care permitea clinicii Sabyc să desfăşoare activitatea de transplant, potrivit Realitatea TV. Potrivit legii, doar ministerul poate da o astfel de acreditare. "Nu am aflat despre decizia de demitere. Nu comentez", a declarat Zota.
În locul lui Zota, care era în concediu la momentul demiterii sale, a fost numit medicul Toma Velio.
Victor Zota a declarat la Realitatea TV, luna trecută, la declanşarea scandalului Sabyc, că clinica are autorizaţie de o săptămână. Directorul a mai precizat că este interzisă prin lege donarea ovocitelor contra cost.
Clinica a fost înfiinţată de o familie de medici israelieni în 1999 şi, oficial, a făcut până acum aproximativ 2.000 de inseminări artificiale. De serviciile ei au beneficiat contra unor sume între 10.000 şi 15.000 de euro cel puţin câteva sute de cupluri, mai ales din Israel şi Germania.