Cealaltă persoană audiată, luni, este Rosana Turcu, soţia lui Zota, coordonator al Centrului Bucureşti al Agenţiei de Transplant.
De asemenea, cei doi au dat, tot luni, o serie de declaraţii în faţa procurorilor DIICOT Bucureşti, în care au explicat procurorilor modul în care Agenţia Naţională de Transplant a acordat acreditare Clinicii Sabyc, procurorii având indicii că acest lucru s-a făcut cu încălcarea legii.
Suspiciunile procurorilor faţă de modul de acreditare a Clinicii Sabyc au pornit după descoperirea, de către procurorul de caz, a unei adrese care ar fi fost emisă de Agenţia Naţională de Transplant în aprilie 2009, prin care instituţia transmitea şefilor Sabyc că nu îndeplinesc condiţiile de autorizare. "Deşi, în aprilie, spuneau că nu îndeplineau condiţiile, în luna iulie, au dat brusc autorizaţia, în condiţiile în care clinica avea de îndeplinit foarte multe lucruri", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.
La DIICOT a ajuns şi raportul Ministerului Sănătăţii cu privire la modul în care Clinica Sabyc a primit acreditare de funcţionare şi în legătură cu relaţiile dintre Zota şi reprezentanţii clinicii.
În baza acestui raport, Victor Zota a fost demis, săptămâna trecută, de Ministerul Sănătăţii. Demiterea a venit după ce fostul şef al Agenţiei de Transplant a semnat o decizie prin care permitea Clinicii Sabyc să desfăşoare activitatea de transplant. Potrivit legii, doar ministerul poate da o astfel de acreditare.
În locul lui Zota, care se afla în concediu la momentul demiterii sale, a fost numit medicul Toma Velio.