Astfel, magistraţii au decis să respingă apelul formulat de Viorel Chirilă şi să admită apelul statului, prin Ministerului Economiei şi Finanţelor, schimbând sentinţa Tribunalului Bucureşti. Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi atacată cu recurs.
Inginerul Viorel Chirilă a dat statul român în judecată şi a cerut despăgubiri câte un dolar pentru fiecare membru al PCR, adică 3,5 milioane de dolari.
"Atât mie, cât şi familiei mele ne-a fost retrasă, în mod abuziv, cetăţenia română în anul 1981, când am părăsit ţara. Nici până în prezent, statul român nu a luat vreo măsură pentru a înlătura acest abuz. Atunci când am solicitat redobândirea cetăţeniei române, am fost îndrumat să parcurg o procedură birocratică lungă şi anevoioasă. Nici eu şi, cu atât mai puţin familia mea, nu am renunţat la cetăţenia română. Ea ne-a fost luată, fiind nevoiţi să trăim într-o ţară străină ca apatrizi, până la momentul la care am dobândit cetăţenia americană", a declarat pentru NewsIn, Viorel Chirilă.
Fostul disident consideră că este normal că "aşa cum statul român a fost foarte eficient în a ne deposeda de cetăţenie din oficiu, la fel de normal era ca, printr-un act normativ sau măsură administrativă, să fim automat repuşi în drepturi", mai arată Chirilă.
În apelul făcut împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti prin care i s-au acordat despăgubiri de 75.000 de euro, Chirilă arată că doreşte promovarea apelului, "nu pentru bani (ce pot şi vor fi folosiţi pentru proiecte care să aibă un impact asupra problemelor condamnărilor politice, fie că va fi vorba de fundaţii, burse, muzee sau monumente tematice), ci pentru a sancţiona cât mai aspru abuzurile inimaginabile ale Statului Român... Ştiu, şi multă lume va spune, că, de fapt lovesc în contribuabilii români care sunt cei ce suportă toate aceste condamnări. Scopul meu nu este acesta, ci acela de a sensibiliza opinia publică pentru a cere explicaţii Statului Român de ce nu ia măsuri concrete ca aceste condamnări pentru abuzurile comise să nu mai apară", se arată în motivele de apel.
În vara anului 1973, inginerul Viorel Chirilă a răspândit manifeste anticomuniste în Arad. A fost arestat în toamna anului următor şi condamnat de Tribunalul Militar Timişoara la 5 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de propagandă împotriva orânduirii socialiste. A fost încarcerat iniţial la Penitenciarul Arad şi după pronunţarea sentinţei definitive a fost închis la Aiud – temuta secţie Zarca. În scurt timp a rămas fără apartament, locuinţa sa fiind repartizată altei persoane.