"Pe măsură ce ne continuăm anchetele în Statele Unite, este posibil să descoperim existenţa unor cazuri de contaminare anterioare", a declarat Scott Bryan, un oficial de la Centrul american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), care a fost întrebat despre mai multe cazuri de gripă în California care au existat înainte de declanşarea epidemiei în Mexic.
Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului "The Wall Street Journal", primul dintre aceste cazuri descoperite a fost cel al unui copil în vârstă de 10 ani, în comitatul San Diego, în apropiere de graniţa cu Mexicul, la 30 martie.
Întâmplător, medicii i-au făcut un exudat faringian copilului şi l-au trimis la CDC pentru analiză, primind rezultatul la 14 aprilie. Laboratoarele au determinat că este vorba despre o nouă variantă a unui virus gripal de origine porcină H1N1, a scris cotidianul, iar responsabilul CDC nu a dezminţit afirmaţiile.
O fetiţă a fost de asemenea contaminată la puţin timp după aceea într-un comitat californian învecinat, la fel şi fratele şi vărul ei. Ulterior s-a dovedit că toate aceste cazuri de gripă - de pe urma căreia toţi bolnavii s-au vindecat - au fost provocate de noul virus de tip A (H1N1), iar aceşti copii nu fuseseră în Mexic şi nici nu intraseră în contact cu porci.
Totuşi, explică responsabilul de la CDC, s-ar putea să fie vorba despre o variantă a virusului, din moment ce între decembrie 2005 şi ianuarie 2009 CDC a testat 12 tulpini diferite atipice de virus de origine porcină.
Lisa Winston, epidemiolog la Facultatea de Medicină a Universităţii din San Francisco, spune că "traiectoria unui virus poate fi imprevizibilă". Dacă un număr mare de americani au fost deja contaminaţi şi s-au făcut bine, întrucât simptomele acestei gripe sunt similare gripei sezoniere, înseamnă că acest val de contaminări în Statele Unite s-ar putea să nu fie grav.
CDC a anunţat, vineri, că virusul A/H1N1 nu pare să fie foarte virulent.