Până miercuri, când arheologii germani au publicat studiul lor potrivit căruia cel mai vechi fluier a fost găsit într-o grotă din Germania, se credea că cel mai vechi instrument de acest tip era unul găsit în Pirinei, datat cu 20.000 de ani înaintea erei noastre.
Cele 12 fragmente de fluier din Germania au fost găsite în septembrie 2008, în grota Hohle Fels din valea Ach. Instrumentul a fost făcut dintr-un os de vultur.
Arheologii de la Universitatea din Tübingen şi de la Academia de ştiinţe din Heidelberg au constatat numeroase detalii de fabricare ale fluierului - instrumentul are cinci găuri şi patru trăsături fine, probabil semne pentru a indica locul unde să fie făcute găurile. În acelaşi loc, arheologii au găsit fragmente de fluier din fildeş şi o statuetă veche de 35.000 de ani, cea mai veche reprezentare cunoscută a corpului feminin. Localizarea flueierului de os la 70 de centimetri de figurină poate sugera existenţa unei legături contextuale între cele două vestigii şi existenţa unei tradiţii muzicale în paleoliticul superior.
Potrivit arheologilor, tehnica producerii unui fluier din fildeş este mult mai complexă decât cea a producerii din os.