CÂND se renunță la restricțiile de noapte și la MASCĂ
„Cred că putem să discutăm după 1 iunie de unele măsuri de relaxare. Masca - nu cred că este momentul, în spaţiul public. (...) Putem discuta după 1 iunie și despre restricții de circulație (pe timp de noapte - n.red.), despre multe lucruri la care visam să le putem face”, a declarat Florin Cîțu, luni seară, la televiziunea publică.
Premierul a anunțat când este posibil ca masca de protecție să nu mai fie obligatorie.
„Dupa 60-70% (de oameni vaccinați - n.red.) putem să discutam de a scoate masca din spațiul public. Și nu suntem noi mai catolici decât papa, dar este ceea ce vedem că se întâmplă în alte țări”, a explicat Cîțu.
Deschiderea restaurantelor nu va mai depinde de rata de infectare
Premierul a vorbit și despre deschiderea restaurantelor la o treime din capacitate, indiferent de rata de incidență a infectărilor dintr-o anumită localitate, după 1 iunie.
„Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat. De exemplu suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare - putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%. (...) Acum putem să vorbim de alt fel de turism în ţară dacă ne vaccinăm", a mai spus Florin Cîțu.
ȚINTA de vaccinare: 5 milioane de români la 1 iunie
Pentru ca toate acestea să se întâmple, Florin Cîțu spune că este nevoie ca până la 1 iunie să avem 5 milioane de români vaccinați împotriva COVID-19.
„Avem un obiectiv important la 1 iunie 5 milioane de persoane vaccinate. Pentru români trebuie să fie foarte clar că, dacă vrem să revenim la normalitate, să mergem din nou la restaurante, să mergem la concerte, să mergem la plajă, să mergem în vacanţe, trebuie să ne vaccinăm. Vom discuta despre toate aceste reguli după ce vom atinge....”, a mai afirmat premierul.
Întrebat dacă această ţintă este una realistă, Florin Cîţu a răspuns că „e foarte realistă. Calculul este simplu. Am comandat dozele şi ne-am asigurat că avem dozele ca să avem cinci milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, în al doilea rând am creat capacitatea, astăzi putem să vaccinăm 120 de mii de persoane pe zi, avem această capacitate. Astăzi s-au vaccinat 81.000 (luni, 26 aprilie - n.red.)”.