Mai exact, rezultatele studiului arată că 74% dintre elevii români au declarat că au consumat alcool în ultimele 12 luni, iar peste un sfert (26%) au fost în stare de ebrietate în ultimele 12 luni. În plus, un elev din patru a fumat. Foarte puţini elevi din România au raportat consumul de canabis (4%), orice alt drog diferit de canabis (3%), inhalante (4%), tranchilizante sau sedative fără prescripţie medicală (4%) şi alcool cu pastile (4%).
Realizatorii studiului au încercat să vadă şi partea plină a paharului, pentru că, orice s-ar spune, nu-i normal - cu toată toleranţa pe care o avem faţă de noua generaţie dezinhibată - ca la 16 ani să bei peste măsură şi să fumezi ca un şarpe. Vestea ne-a fost însă coafată, ca una bună. Beau copiii, dar mai puţin decât colegii de pe continent! Ba chiar în scădere faţă de alţi ani. Evident, un discurs moralizator ar fi penibil.
„Ehei, ce cuminţi eram noi la vârsta voastră... Numai studiu şi învăţătură” e sortit eşecului, pentru că orice generaţie are, în pubertate, excentricităţile şi defulările sale, teribilismul său. În plus, se ştie că maturii nu-i înţeleg niciodată pe tineri, iar conflictul dintre generaţii este perpetuu... Dincolo de drama lipsei de modele, tinerii sunt aruncaţi în vâltoarea vieţii chiar de propriii părinţi. Odraslele au tot ce le doreşte inima la dispoziţie, pe principiul părintesc: „Lasă-l, mamă, să aibă măcar el, dacă noi n-am avut”.