Facilitatea BEI pentru IMM-uri constă într-o linie de credit acordată către o instituţie financiară sau bancară care să subîmprumute capitalul obţinut de la Banca Europeană de Investiţii către IMM-uri, în vederea finanţării de proiecte aferente acestui sector, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
"Plafonul de finanţare pentru împrumutul BEI nu trebuie să depăşească 50% din cota pe termen mediu şi lung de împrumuturi pentru IMM a intermediarului financiar, iar intermediarul trebuie să acorde împrumuturi IMM-ului în valoare de cel puţin dublul valorii împrumutului BEI. Condiţiile de finanţare sunt negociate individual cu fiecare instituţie financiară, nefiind stabilit un preţ standard", se arată în comunicatul MFP.
De obicei, BEI nu percepe un comision de aranjament sau angajament, însă în cazul în care nu există trageri într-un interval de trei luni de la semnarea documentaţiei legale se percepe un comision de 0,3% pe an la suma netrasă. BEI limitează expunerea negarantată a finanţării acordate la 5% din totalul pasivelor.
Rata finală a dobânzii percepute de BEI pentru această facilitate se stabileşte în funcţie de solvabilitatea debitorului, maturitatea facilităţii, garanţiile oferite, precum şi expunerea la riscuri a debitorului, mai arată datele Finanţelor.
Perioada indicativă de timp dintre momentul depunerii solicitării de accesare a facilităţii şi accesarea efectivă a acesteia este de regulă de 4 luni. Alte informaţiile privind documentele necesare pentru accesarea facilităţii BEI pentru IMM-uri pot fi obţinute pe pagina oficială de internet a BEI, respectiv www.eib.org.
România a semnat în luna noiembrie a anului trecut un acord de împrumut de 1 miliard euro cu Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru cofinanţarea unor programe de investiţii care vor primi fonduri nerambursabile pentru infrastructură şi mediu, dar şi pentru finanţarea altor investiţii.
BEI are în prezent un capital de 165 miliarde euro.