"Stadionul londonez Wembley şi Fussball Arena (n.r. Allianz Arena) din Munchen vor organiza finalele din 2011, respectiv 2012 ale Ligii Campionilor, urmând ca arena Landsdowne Road din Dublin şi Stadionul Naţional din Bucureşti să organizeze finalele din 2011, respectiv 2012 ale UEFA Europa League", se arată într-un comunicat al UEFA.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat joi că Bucureştiul va fi gazda Ligii Europa din 2012, în urma şedinţei care a avut loc în Comitetul Executiv al UEFA, această decizie fiind o răsplată a muncii depuse de echipa din cadrul FRF.
"Este un rezultat al muncii pe care echipa federală a depus-o de ani de zile", a spus Mircea Sandu. "Un complex de instituţii ale statului şi-au dat mâna pentru ca Bucureştiul să organizeze această competiţie. Pentru România şi pentru Bucureşti este foarte important, mai ales dacă ne uităm care sunt oraşele care vor organize finalele comepetiţiilor europene dedicate fotbalului, Roma, Istanbul, Dublin" a completat preşedintele FRF, care este şi membru în Comitetul Executiv al UEFA.
Mircea Sandu a precizat însă că dacă vor fi întârzieri la ridicarea noului Stadion Naţional, care va găzdui finala din 2012 a Ligii Europa, fosta Cupa UEFA, atunci există posibilitatea modificării locaţiei. "Totuşi, după cum văd eu că se lucrează acum, sunt convins că Bucureştiul poate organiza această competiţie, nu este nevoie să se accelereze ritmul lucrărilor. Previziunile sunt că, undeva, în toamna lui 2010 lucrările vor fi gata", a estimat Sandu.
Finala UEFA Europa League, ediţia 2011-2012, va avea loc la data de 9 mai 2012.
În cursa pentru finalele Cupei UEFA din anii 2011 şi 2012 s-au aflat: România (Stadionul Naţional), Germania (Stadionul AufSchalke), Spania (Stadionul Olimpic Montjuic), Irlanda (Stadionul Lansdowne Road) şi Anglia (Stadionul Emirates). Nemţii vor organiza finala acestei competiţii în anul 2010, la Hamburg, în timp ce ibericii vor găzdui finala Ligii Campionilor, pe Santiago Bernabeu din Madrid, în acelaşi an. Britanicii au avut posibilitatea să urmărească finala Cupei UEFA de anul trecut, la Manchester, pe stadionul celor de la City, astfel încât principalele candidate pentru 2011 şi 2012 ar fi rămas Irlanda şi România. Cum cele două ţări au ajuns la un acord, conform declaraţiilor directorului general al FRF, Ionuţ Lupescu, era de aşteptat ca primii să primească finala din 2011 a Cupei UEFA, viitoarea Liga Europa, în timp ce Bucureştiul va găzdui în premieră o finală de cupă europeană în 2012.
Ţara noastră va organiza o finală de cupă europeană, deşi noua arenă din Bucureşti se află la stadiul de fundaţie, iar lucrările nu avansează cu rapiditate din cauza condiţiilor meteorologice, iar termenul limită a fost deja amânat pentru lunile octombrie sau noiembrie din 2010, deşi iniţial construcţia trebuia să fie gata în luna mai a aceluiaşi an.
Stadionul Naţional din complexul Lia Manoliu a fost construit în 1953 şi a purtat denumirea de 23 August până în 1990.
După anul 2000 s-a luat hotărârea refacerii gazonului însă celebrul meci pierdut cu Danemarca din 2003 a schimbat istoria stadionului.
După 2-5 cu nordicii şi nisip în loc de iarbă s-a luat definitiv decizia demolării.
După mai multe încercări eşuate, la finalul anului 2007 a început dărâmarea. În locul fostei arene se va construi un stadion de 55.000 locuri acoperite.
Stadionul va avea o suprafaţă desfăşurată de 108.000 metri pătraţi şi va fi compus din şase niveluri, din care două subsoluri. Termenul de finalizare este mai 2010.
Ultima partidă desfăşurată pe vechea arenă a fost România-Albania, scor 6 la 1, din preliminariile Campionatului European 2008.