La Cinema Studio seria "filmelor de tot felul" s-a deschis, la ora 18.00, cu documentarul "Iubiri oarbe" (" Slepé lásky"), în regia lui Juraj Lehotský. Timp de 77 de minute sunt prezentate patru povești de viață. Documentarul dezvăluie noi dimensiuni ale înţelesului pe care îl are fericirea şi examinează formele inedite pe care iubirea le ia în lumea nevăzătorilor.
În primul episod intrăm în viaţa intimă a lui Peter, profesor de muzică, înzestrat nu numai cu ureche muzicală dar şi cu o imaginaţie admirabilă. Povestea de dragoste a lui Miro, un rom nevăzător, cu Monica, o fată cu rămăşiţe de vedere, ai cărei părinţi nu-şi doresc această relaţie, ia dimensiunea unei drame aproape antice. Dragostea Elenei şi a lui Laco se transformă în dragoste părintească faţă de copilul pe care cuplul îl aşteaptă cu nerăbdare. În ultimul episod, o fată de 14 ani – Zuzka – caută prima sa dragoste pe internet, dar ascunde că este nevăzătoare.
Începând cu ora 20.00, cinefilii au putut urmări un film interzis minorilor sub 18 ani, "În al nouălea cer" ( "Wolke 9"), care a primit în 2008, premiul Un Certain Regard – Jury Coup de Coeur, Festivalul de Film de la Cannes, 2008, premiul pentru cea mai bună actriţă la Geneva Cinéma Tout Ecran și Premiul Trieste în cadrul Festivalului de Film de la Trieste, din acest an.
Pelicula "În al noulălea cer", în regia lui Andreas Dresen abordează două teme tabu: dragostea şi sexualitatea după 60 de ani. VEZI TRAILER
Donatas Ulvydas, Linas Augutis, Marek Skrobecki semnează regia documentarului "Dresorul de purici" ("Vabzdžių dresuotojas"), care a rulat la Muzeu Țăranului Român de la ora 18.30.
Filmul este o încercare de a-l „decodifica pe Ladislas Starewitch, unul dintre pionierii animaţiei cu marionete, numit „Disney european”, prin prisma propriei sale gândiri artistice, folosind instrumente contemporane şi punând laolaltă date biografice, arhive şi mărturii ale experţilor (istorici de cinema, critici, specialişti în animaţie etc.). VEZI TRAILER
La ora 19.30, la MȚR a fost programată comedia romantică "HannaHannaH", în regia lui Annemarie van de Mond.
Hannah are şase fraţi. Dintre toţi, ea este cea mai rebelă. Încearcă să se sustragă de la pregătirile pentru aniversarea căsătoriei părinţilor, dar, printr-o încurcătură, ajunge la o reuniune de familie însoţită de noul ei iubit, Victor, care devine astfel imaginea ginerelui ideal. Hannah percepuse iniţial relaţia lor drept una pasageră, dar, în interacţiunea cu numeroasa ei familie, cunoaşte noi aspecte ale personalităţii lui Victor şi nu e sigură ce să facă.
Tatăl Giovanei "(Il papa di Giovanna"), un film în regia lui Pupi Avati, a fost distins cu premiul Leul mic de aur, Premiul Pasinetti şi Cupa Volpi, ambele pentru cel mai bun actor - Festivalul de Film de la Veneţia, 2008.
În 1938, în Bologna, Giovanna, o adolescentă cu probleme psihice, îşi ucide, din gelozie, cea mai bună prietenă. Ca urmare, ajunge într-un spital de psihiatrie. În această perioadă de izolare totală, singura persoană care se ocupă de ea este tatăl ei, Michele, cu care fata are o relaţie specială, o legătură puternică din care mama Giovannei, Delia, este exclusă. În timp ce tatăl se mută la Regio Emilia, unde este spitalul psihiatric, mama decide, după izolarea Giovannei, să rămână în Bologna şi nu mai vrea să mai ştie nimic despre fiica ei. Peste toate aceste întâmplări personale se revarsă apoi şi războiul. VEZI TRAILER
Filmul a rulat la Muzeul Țăranului Romăn sâmbătă, 9 mai, începând cu ora 21.00.