Executivul condus de Emil Boc a anunţat că va trece în Parlament pachetul legislativ care conţine legea salarizării unitare şi Codul educaţiei, prin asumarea răspunderii.
Reprezentanţii FEN sunt nemulţumiţă că salariile din învăţământ vor fi reduse cu până la 25% , începând cu 1 ianuarie, ceea ce ar echivala cu "o nouă încercare de înmormântare a educaţiei". "Federaţia Educaţiei Naţionale este convinsă că situaţia actuală va genera ample mişcări de protest care ar putea culmina cu greva generală. Se pare că pentru unii, aflaţi de mult în campanie electorală, numărarea voturilor prezidenţiale este mult mai importantă decât respectarea promisiunilor făcute şi asumate prin semnătură, iar populismul şi demagogia ieftină vor distruge definitiv educaţia", a declarat secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, citat în comunicat.
Potrivit reprezentanţilor FEN, toate aceste lucruri se întâmplă într-un moment în care guvernul este deja în plină campanie de disponibilizări, în învăţământ urmând să fie reduse aproximativ 20.000 de norme, începând cu 1 septembrie. Mai mult, acuză FEN, "guvernul a reinventat munca voluntară, preconizând introducerea obligatorie a concediilor fără plată".
Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar ar putea câştiga între 1,6 şi 4 salarii minime pe economie, iar profesorii universitari - între 5,25 salarii minime şi 7,6 salarii minime, odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării, au anunţat, joi, liderii sindicali din învăţământ.
"Din calculele făcute de noi rezultă de la anul că vom avea salarii mai mici faţă de cele actuale cu 20%, iar cadrele didactice din sistemul preuniversitar vor avea coeficienţi cuprinşi între 2 şi 4 şi chiar mai mici, adică suntem la baza piramidei de salarizare. Dacă se majorează salariul minim anul viitor cu 25%, aşa cum a anunţat ministrul Muncii, vom rămâne cu exact aceleaşi salarii. Vom discuta să vedem cum vom reacţiona în perioada următoare", a declarat preşedintele Spiru Haret, Gheorghe Izvoranu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.
La rândul său, secretarul general al FSLI, Liviu Pop, a precizat că reducere coeficienţilor din grila de salarizare va afecta 25% din personalul care lucrează în sistemul bugetar. Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, a afirmat că profesorii universitari vor câştiga pe viitor între 5,25 şi 7,6 salarii minime pe economie, ceea ce face ca "toţi profesorii să fie partea de jos a grilei de salarizare".
Secretarul de stat în ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat că a fost nevoie de o reducere a coeficienţilor pentru a se putea ajunge în 2014 la un raport de 50% între salariul minim şi salariul mediu pe economie.