Ierarhizarea va fi realizată de ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior), care a început deja procesul printr-un proiect care evaluează cât de mult răspund facultăţile la cerinţele pieţei muncii.
Proiectul \"Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii – Quality education for labor market\" abordează problema intersectării acestor trei categorii de preocupări: piaţa muncii, transferul de informaţii profesor-elev şi calitatea programelor educaţionale.
Proiectul a identificat mecanisme de adaptare a educaţiei universitare la cerinţele şi aşteptările pieţei muncii prin îmbunătăţirea actualei metodologii de evaluare internă şi externă a calităţii programelor de studii, dezvoltarea unor instrumente complementare de management al calităţii, care se concentrează mai mult pe eficacitatea educaţională a programelor de studii de licenţă şi ajustarea continuă a conţinutului procesului de predare-învăţare pe baza dialogului cu principalele categorii de persoanele interesate în inserţia absolvenţilor pe piaţa muncii.
Obiectivul general al proiectului a constat în elaborarea şi implementarea pilot a unui model de adaptare proactivă a ofertei educaţionale universitare la cerinţele pieţei muncii.
Proiectul a avut ca punct de pornire evaluarea calităţii ofertei de studii din patru domenii de studii: Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, Drept, Inginerie Mecanică şi Ştiinţele Comunicării (pentru fiecare domeniu, câte cinci facultăţi selectate din sistemul de învăţământ superior public şi privat din România), folosind Ghidul şi Metodologia de evaluare ale ARACIS. S-a observat măsura în care actualele proceduri şi instrumente de evaluare evidenţiază eficacitatea educaţională prin prisma cerinţelor pieţei muncii pentru absolvenţii de studii superioare.
Proiectul a plecat şi de la cunoaşterea aprofundată a nevoilor de calificări universitare de pe piaţa muncii pentru absolvenţii de studii de licenţă în fiecare din cele patru domenii.
Concluziile studiului realizat de ARACIS nu reprezintă o noutate pentru tinerii absolvenţi: există un număr prea mare de studenţi în anumite domenii, universităţile devenind fabrici de diplome, prea mulţi profesori nu sunt pregătiţi corespunzător, iar practica de specialitate este aproape inexistentă.
Proiectul a fost implementat în perioada 1 Decembrie 2008 – 30 Noiembrie 2009 de asociaţia alcătuită de compania Mott McDonald Ltd din Marea Britanie, împreună cu SC Educaţia 2000+ Consulting SRL şi Fundaţia Centrul Educaţia 2000+ din România.