Lucrările vizează extinderea cu 337 metri pătraţi a actualei structuri şi este singurul proiect nou de investiţii inclus în bugetul repartizat pentru MAE.
Ministerul de Externe mai primeşte anul acesta, potrivit proiectului de buget, aproape 142,5 milioane de lei pentru achiziţii de imobile, sumă finanţată de la bugetul de stat cu aproape 55 de milioane de lei, restul fondurilor provenind din fonduri externe nerambursabile.
MAE a început în 2007 o serie de studii aferente obiectivelor de investiţii. Unul dintre ele este o "expertiză seismică la Ambasada României la Tokyo", un proiect evaluat la 1,654 milioane de lei, finanţat în totalitate de la bugetul de stat şi a cărui plată este eşalonată în perioada 2007-2012. În 2009, potrivit proiectului de buget, MAE va primi 200.000 de lei care vor fi alocaţi acestui proiect (de aproape patru ori mai puţin decât în 2008), urmând ca până în 2012 să-i fie alocate sume comparabile.
Pentru "dotări independente" - investiţii care au început deja în 2007 şi 2008 - MAE va dispune în 2009 de 46,6 milioane de lei, ceva mai puţin de jumătate din această sumă (21,1 milioane de lei) fiind finanţată din bugetul de stat. Potrivit eşalonării până în 2012 a cheltuielilor la acest capitol, sumele primite în 2010 vor fi mai mari decât în 2009, dar în orice caz, atât în 2009, cât şi în 2010, fondurile sunt considerabil mai mari - de aproape trei ori - decât în ceilalţi ani din perioada 2007-2012.
Pentru "alte cheltuieli asimilate investiţiilor" MAE are previzionat în 2009 un buget primit de la stat în valoare de 310.000 de lei.
Tot la capitolul "alte cheltuieli de investiţii" sunt prevăzuţi în bugetul MAE pentru "cultură, recreere şi religie" 100.000 de lei.
Totalul programului de investiţii publice propuse pentru Ministerul Afacerilor Externe se ridică astfel în 2009 la 190,293 de milioane de lei. Suma inclusă în bugetul de stat este de 77,393 milioane de lei, restul de 112,9 milioane urmând a proveni din fonduri externe nerambursabile.
Ministerul Afacerilor Externe primeşte anul acesta fonduri în valoare de 818,3 milioane de lei (204,6 milioane de euro), ceea ce reprezintă 0,4% din bugetul de stat şi 0,1% din PIB.
MAE îşi propusese să deschidă în 2009 o serie de noi consulate şi să modernizeze unele ambasade, pentru a se adapta la noile condiţii cu care se confruntă după aderarea ţării la UE. România a impus obligativitatea vizelor în statele care nu sunt membre UE, cum ar fi Republica Moldova. Problemele consulare cărora trebuie să le facă faţă sunt tot mai multe, după ce peste două milioane de români au plecat în străinătate după aderarea la UE. Aflat recent în Spania, ministrul român de externe spunea că în ciuda dificultăţilor bugetare în următoarea perioadă vor fi deschise aproximativ 80 de noi consulate româneşti în diverse ţări. Diaconescu a declarat, de la începutul mandatului său, că are în vedere şi creşterea numărului de funcţionari consulari pentru a putea deservi mai bine cetăţenii României aflaţi în afara graniţelor.
În plus, România trebuie să se pregătească pentru intrarea în Schengen, pe care şi-a propus să o realizeze în 2011, ceea ce presupune dotarea ambasadelor şi consulatelor la standarde Schengen.
În condiţiile crizei economice mondiale, bugetul României anul acesta este unul de austeritate, iar Guvernul a fost nevoit să ia măsuri şi să ia în calcul reduceri de personal şi diminuarea finanţării publice.
Ministrul de externe Cristian Diaconescu a spus că va opera eventuale reduceri de personal în Centrala MAE, că salariile diplomaţilor nu vor fi mărite şi dacă se pune problema cumului de salariu şi pensie în cazul unor ambasadori, aceştia vor fi rechemaţi. "Problabil că cea mai mare parte a reducerilor se va face din Centrala MAE, pentru că în exterior şi aşa avem un deficit de personal", a declarat în 23 ianuarie ministrul de externe.
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, numărul maxim de posturi în MAE este de 2.499 (exclusiv demnitarii şi cabinetul ministrului), din care 811 sunt în Centrala MAE.